Suverene langrennsjenter banket resten på stafetten

Men jentene var langt fra selvsikre før start.

Norge stilte med hele fire lag og 16 løpere på søndagens kvinnestafett på Lillehammer. 

Det norske førstelaget stilte med Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Heidi Weng. De formsterke langrennsjentene hadde få problemer og banket resten av feltet.

Finland kom i mål to minutter bak Norge og tok andreplassen, mens USA hentet inn Norge 2 på den siste etappen og tok tredjeplassen. 

I målområdet ville alle ha en bit av de norske jentene. Også svenske Expressen, som ville ha dem til å sende en hilsen til det svenske folk.

Nervøse langrennsjenter

Til tross for det som til slutt skulle bli en dominant seier, ga de norske jentene uttrykk for at de var nervøse før stafetten.

– Vi er alltid nervøse før skirenn. Før i dag tenkte jeg «hvorfor i helvete gjør vi dette?». Det var isete føre og skarpe svinger, og stafett er som kjent stafett. Vi måtte være skjerpet, gliste en strålende fornøyd Therese Johaug da TV 2 møtte henne etter målgang.

– Det var deilig at alle fire gjorde det bra i dag, sa Ingvild Flugstad Østberg, som var så nervøs at hun sendte Johaug en sms i morgentimene.

Heller ikke Maiken Kaspersen Falla la skjul på at hun var nervøs før start.

– Det betyr liksom ikke så mye om man gjør feil når man kun går for seg selv, men det er mye verre når man går for et helt lag. 

Best hele veien

Det var det norske andrelaget, representert ved en småsyk Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som åpnet stafetten best. Ved første veksling hadde andrelaget en luke på drøyt seks sekunder ned til Norge 1, Sverige og Finland.

På den andre etappen var imidlertid Ingvild Flugstad Østberg den klart sterkeste i feltet og sikret det norske førstelaget en solid ledelse før tredjeetappen. Luken ned til Finland var 21,5 sekunder, mens Norge 2 vekslet 36,6 bak førstelaget.  

Med verdens beste kvinnelige skiløper på tredje etappe lå det dermed i kortene at Norge skulle gå inn til en komfortabel seier. Therese Johaug leverte også varene da hun vekslet 1.04 foran Finland og 1.49,5 foran Norge 2. 18 sekunder bak det norske andrelaget ble Charlotte Kalla sendt ut for Sverige.

Ankeretappen ble langt på vei en transportetappe for Heidi Weng, som riktignok sørget for å øke avstanden betydelig ned til de andre lagene. En uforskammet opplagt Jessica Diggins (USA) parkerte Kalla og hentet inn Ragnhild Haga og Norge 2 på den første av to sløyfer.

På den andre sløyfen klarte også Diggins å sikre pallplassen for USA, mens Norge 2 dermed havnet på fjerdeplass. Kalla og Sverige gikk inn til en skuffende femteplass.

Norge 1: Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Heidi Weng.

Norge 2: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Kari Øyre Slind, Maria Strøm Nakstad og Ragnhild Haga.

Norge 3: Kari Vikhagen Gjeitnes, Kathrine Rolsted Harsem, Martine Ek Hagen og Silje Øyre Slind

Norge 4: Silje Theodorsen, Berit Mogstad, Anne Kjersti Kalvå og Marthe Bjørnsgaard