300 år gammelt skip lastet med gull funnet på havets bunn

Gallionen San José hadde elleve millioner gullmynter om bord da det sank utenfor Colombia i 1708.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et over 300 år gammel spansk krigsskip, som skal ha hatt både gull-, sølvmynter og smaragder i lasten, er funnet utenfor kysten av Colombia.

– Fantastiske nyheter. Vi har funnet galeonen San José, heter det i en Twitter-melding fra den colombianske presidenten Juan Manuel Santos.

Colombias president Juan Manuel Santos jubler over funnet av det mytiske skipet. (AP Photo/ Pedro Mendoza)
Colombias president Juan Manuel Santos jubler over funnet av det mytiske skipet. (AP Photo/ Pedro Mendoza)

Gallionen er ansett som det virkelig store mysteriet blant de som leter etter gamle skipsvrak. Skipet var lastet med 11 millioner gullmynter, sølv og juveler som var samlet i de Sør-Amerikanske koloniene for å bli levert til spanskekongen, da det sank.

Lasten er anslått til å ha en verdi på flere milliarder dollar.

Både colombianske myndigheter og private firmaer har i årtier lett etter San José i Det karibiske hav. Skipet ligger trolig på cirka 200 meters dybde. 

San José sank utenfor festningsbyen Cartagena i Colombia i 1708. Galeonen var en del av kong Filip V av Spanias flåte og ble brukt i kampen mot engelskmennene i Den spanske arvefølgekrigen.

Etter mange års tautrekking mellom Colombia og et amerikansk selskap, slo en amerikansk domstol i 2011 fast at San José tilhører Colombia.

Det amerikanske selskapet Sea Search Armada påsto allerede i 1981 at det hadde lokalisert området der skipet hadde sunket.

(©NTB/TV 2)