Magnus Carlsen spilte remis i andre runde i London Chess Classic 2015. Her er verdensmesteren fra VM i lynsjakk. (Joerg Carstensen/dpa via AP) FOTO: FALSE /
Magnus Carlsen spilte remis i andre runde i London Chess Classic 2015. Her er verdensmesteren fra VM i lynsjakk. (Joerg Carstensen/dpa via AP) FOTO: FALSE /

Nok en Carlsen-remis

Verdensmesteren fikk ikke til noe med de hvite brikkene mot Fabiano Caruana i andre runde. 

Det ble nok en remis for Magnus Carlsen i London Chess Classic. Mot Fabiano Caruana klarte ikke verdensmesteren å få noe særlig ut av fordelen av de hvite brikkene, og håpet hang gjennom partiet i en ørliten fordel i form av litt bedre brikker. 

- Magnus spilte tamt og lite ambisiøst - han satset på en liten fordel, men det fungerte dårlig, var Hans Olav Lahlums kommentar i TV 2s sjakkstudio. 

De første 15 trekkene ble spilt ut i rekordfart, og det var tydelig at stillingen var en Magnus Carlsen hadde sett på tidligere. Forberedelsen hans bestod tilsynelatende i å satse på en mikroskopisk fordel.

Under partiet ble vi stadig minnet om at verdensmesteren er den som "kan presse vann ut av stein". Det var hva han måtte gjøre, men hans motstander Caruana hadde ingen intensjoner om å gjøre det enkelt for verdensmesteren. 

- Vi må berømme Caruana. Han spiller et veldig godt forsvarsparti, var ekspertenes dom. 

I det som så ut som en stilling som stille og rolig skulle ebbe ut i poengdeling, oppstod det plutselige komplikasjoner. Fra en symmetrisk stilling med like mange brikker igjen på brettet, bestemte Fabiano Caruana seg for å midlertidig ofre en bonde, bryte bondesymmetrien og gi Magnus Carlsen en potensielt farlig fribonde. 

Planen var trolig å satse på en mer aktiv plan enn å bare ligge på defensiven, men snart måtte italieneren innse at det var for farlig. Etter flere lange tenkepauser trakk han i nødbremsen og satte alle sine brikker i forsvarsposisjon. 

På brettet oppstod en slags maktbalanse - sort kunne ikke gå til angrep med sine brikker fordi han måtte passe på at hvit ikke fikk en ny dronning, mens hvit måtte bruke sine brikker til  å passe på fribonden sin. Det var dermed svært vanskelig for begge parter å finne en aktiv plan. 

Etter flere trekk hvor spillerne prøvde ut ulike muligheter og testen ut maktbalansen som hadde oppstått, viste det seg umulig å få til noe på brettet. Begge spillerne spilte nemlig svært gode og solide trekk. 

- Det går ikke an å trylle i sjakk. Hvis motstanderen ikke gjør noen feil, kan en ikke vinne, kommenterte Lahlum underveis. 

Etter nesten tre og en halv time og 42 trekk endte partiet i remis etter evigsjakk. 

Tredje runde av London Chess Classic spilles søndag klokken 15.00 norsk tid. Magnus Carlsen spiller med sorte brikker mot Vishy Anand. De øvrige partiene er Grischuk - Giri, Vachier-Lagrave - Topalov, Caruana - Nakamura og Adams - Aronian.
TV 2 har sendinger på Sumo og chat på tv2.no fra 14.30.