I EGEN EN KLASSE: Martin Johnsrud Sundby var sjef fra start til slutt under skiathlon. Her fra Kuusamo i Finland under 15 km jaktstart for menn.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I EGEN EN KLASSE: Martin Johnsrud Sundby var sjef fra start til slutt under skiathlon. Her fra Kuusamo i Finland under 15 km jaktstart for menn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Johnsrud Sundby viste monsterkrefter og smadret konkurrentene

En maktdemonstrasjon fra 31-åringen.

Saken oppdateres.

Martin Johnsrud Sundby fremstår for øyeblikket som uslåelig og lekte igjen med konkurrentene. Under herrenes 30 kilometer med skibytte på Lillehammer viste 31-åringen at han kanskje er i sitt livs beste form. Etter skibyttet var Johnsrud Sundby fullstendig overlegen, og bygde dermed videre på den overlegne seieren fra minitouren i Finland forrige helg.

Niklas Dyrhaug og Hans Christer Holund gjorde opp om andreplassen etter å ha fulgt hverandre under store deler av rennet. Rett før oppløpet skaffet Dyrhaug seg en luke som gjorde at han knep plassen, mens Holund tok en solid tredjeplass.

Dermed ble det en ny norsk jubeldag hvor sju av de åtte beste var nordmenn.

– Jeg kan ikke være noe mer fornøyd. Det er vel mitt livs beste løp. Med tanke på hvordan jeg føler meg og resultatene, så har jeg nok aldri vært på et bedre nivå. Det er utrolig gøy å få til på hjemmebane på Lillehammer. Det ble en vanvittig god dag, sier Johnsrud Sundby.

– Jeg er utrolig stolt av gutta som jeg har trent med i hele år. Alle sammen kommer her og leverer helt fantastiske løp, sier han.

Petter Northug jr. endte på 6. plass og mener selv han har mye å gå på.

– Jeg var sliten. Jeg er ikke i noen rå form, så da blir det en rå kamp om å være med. Selv om det er verdenscup, så trenger jeg disse løpene for å få bedre form, sier Northug.

Johnsrud Sundby dro fra Northug
Martin Johnsrud Sundby har allerede denne sesongen vist at han har truffet perfekt på formen. På Lillehammer viste 31-åringen fra start at han var proppfull av selvtillit og dro det meste av de første kilometerne på den klassiske delen.

Etter tre av i alt åtte runder, altså drøyt elleve kilometer, var det fire nordmenn i en tetgruppe på fem: Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund, Didrik Tønseth og italienske Francesco de Fabiani. Petter Northug jr. lå på det daværende tidspunkt over et halvt minutt bak teten. En luke som bare skulle øke. 

Trio inn til skibytte
Selv om Johnsrud Sundby gasset på mot slutten av de siste 15 kilometerne på den klassiske biten, hang både Dyrhaug og Holund på ham.

Men etter skibyttet dreide det seg kun om én mann - Martin Johnsrud Sundby.

De siste 15 kilometerne var en oppvisning av de sjeldne, noe som til slutt endte i en knusende seier.