MÅ PRESTERE: Joshua King har vært solid for Bournemouth den siste måneden. Hans videre karriere i England avhenger av om han fortsetter i samme spor, tror TV 2s Premier League-eksperter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
MÅ PRESTERE: Joshua King har vært solid for Bournemouth den siste måneden. Hans videre karriere i England avhenger av om han fortsetter i samme spor, tror TV 2s Premier League-eksperter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Joshua Kings opptur er etterlengtet. Nå må han bare ta vare på den

– Det er et «være, eller ikke være» for Kings videre karriere på høyt nivå, sier TV 2s ekspert.

Se Chelsea - Bournemouth direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo fra kl. 18.30!

Joshua King ble vraket fra Norges landslagstropp til playoffkampene mot Ungarn tidligere i høst.

Og det var ikke noe spesielt kontroversielt med det. 23-åringen var åpenbart ute av form og hadde hverken imponert i de siste landskampene eller for nyopprykkede Bournemouth i Premier League.

– Han må vise kontinuitet i prestasjonene sine, sa landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Og det har også skjedd. For den siste måneden har Kings formkurve pekt helt den andre veien.

Scoret sitt første PL-mål

Oslo-gutten har lagt bak seg en solid kamprekke med gode prestasjoner, og scoret til og med sitt første Premier League-mål i 2-2-kampen mot Swansea 21. november.

TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre gleder seg stort over å se «den nye Joshua King».

– Det ser ut til at det har løsnet skikkelig for ham. Og det er både etterlengtet og veldig morsomt. Først og fremst for ham selv, men også for oss nordmenn som elsker engelsk fotball, sier Myhre til TV 2.

Og legger til:

– King har fått berettiget kritikk tidligere, for han ikke vært god nok eller prestert godt nok. Derfor er denne oppturen ekstra viktig for ham.

Også TV 2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker liker det han ser, uten at han vil begi seg ut på noen panegyrisk superlativfest.

– Han har vært veldig god den siste tiden, men jeg tar likevel ikke av. Dette er på mange måter Kings karriere. Han har hatt noen bluss av god form, før det kommer lange tørkeperioder og skadeproblemer. Enn så lenge tror jeg ikke det varer, gitt nettopp den historikken han har. Men jeg håper selvfølgelig inderlig at han gjør det, sier Alsaker til TV 2.

Og fortsetter:

– King har mye som norsk fotball virkelig trenger. På sitt beste er han en gave til norsk fotball. King har et utrolig rykk, fart og fysikk som er svært spennende. Men han har også andre områder som han må jobbe for å forbedre. Blant annet en bedre spilleforståelse. 

- King har et utrolig rykk og en fart og fysikk som er svært spennende. Men han har også andre områder han må jobbe for å forbedre, blant annet spilleforståelsen. Problemet til King er at han ofte blir litt for selv selv ute på banen. Han er vanskelig å få inn i et kollektiv, og en komplisert spiller å få plass til i for eksempel den norske troppen, sier Alsaker.

– Vrakingen hadde ingenting å si

Spørsmålet er da om Høgmos vraking har hatt noe som helst å si for Kings nye vår i Bournemouth.

Det tror hverken Myhre eller Alsaker.

– Nei, og jeg håper heller ikke det. Hvis det må slike ting til, så handler det mer om innstilling. Men det tror jeg ikke det gjør med King. Samtidig er det selvsagt helt menneskelig å respondere på slike slag i trynet. Da henter man gjerne frem det lille ekstra, sier Myhre.

– Men vi må også huske på at King har slitt en del med skader de siste årene, og da er det vanskelig å holde formen ved like. I tillegg har han vært brukt i litt feil posisjon i Bournemouth, etter min mening. Nå har han fått sjansen som ren spiss de siste kampene, og det er der King er best. Mål teller mye og det er ingen tvil om at han ser mye bedre ut enn på lenge, fortsetter Myhre.

Alsaker mener det er mer snakk om god gammeldags tillit.

– Vrakingen fra landslaget har ikke hatt noe å si. Det er heller det at han nå får spilletid i Bournemouth. Han spiller også bra, så nå må han bare gripe muligheten og sørge for at det fortsetter slik, sier Alsaker.

– Dette oppturen kan være gull verdt

En av grunnene til at King fikk sjansen på spissplass var skaden til toppscorer Callum Wilson tidligere i høst. 23-åringen – som hadde fem mål på sju kamper – pådro seg en alvorlig kneskade i slutten av september og er ute i minst seks måneder.

– Det var trist at Bournemouth fikk toppscoreren skadet, og det er på en måte synd at det er slike ting som må til for å få sjansen. Men denne situasjonen kan fort vise seg å bli veldig avgjørende for King, sier Myhre.

For TV 2s ekspert både tror og håper at King vil fortsette utviklingen utover sesongen. Og forbi. Kanskje også på et høyere nivå.

– Denne oppturen kan være gull verdt for King i årene som kommer. Ikke bare er den etterlengtet, men den kan også bety mye for hans videre karriere. Men da må han selvsagt ta godt vare på muligheten. Det er i hvert fall ingen grunn til at det ikke skal fortsette, sier Myhre.

Og begrunner det siste punktet på følgende vis:

– King har alltid vært svært talentfull, og ligger langt foran sine jevnaldrende. Han har alle forutsetningene som skal til for å etablere seg i Premier League. Kanskje til og med i en større klubb. Men han må få spille og han må prestere. Man tar ikke det neste steget ved kun å trene, sier Myhre.

Alsaker: – Han må gripe sjansen nå

Det er Alsaker enig i, men den erfarne kommentatoren mener mye mer enn bare Kings umiddelbare fotballfremtid står på spill.

– King har nå fått en gyllen mulighet til å få karrieren på rett vei og han må virkelig gripe den begjærlig. Han har alle forutsetningene til å bli en toppspiss i Europa, men om han kan bli en virkelig fantastisk spiss er jeg mer usikker på, sier Alsaker.

Og fortsetter:

– King må nå vise stabilitet på et høyt nivå over en lengre periode. Det har han aldri hatt tidligere. Han er også blitt 23 år og er ikke lenger «ung og lovende». 

– På mange måter kan man faktisk si at denne perioden nå er et «være, eller ikke være» for Kings videre karriere på høyt nivå. Såpass ærlig vil jeg være. Det var nødvendig å prestere igjen. Det måtte han nå, og det er King i ferd med å gjøre. Nå må han bare holde det der, hvis han skal ha noe håp om å holde seg på toppnivå i England eller andre steder, understreker Alsaker.