Som om ikke Formel 1 har blitt kjedelig nok de siste årene, så har noen smarte hjerner kommet opp med det siste innen motorsport: En serie for førerløse biler!

Først av alt, nei vi snakker ikke om fjernstyrte biler (som har sine egne serier), men en serie for racerbiler som skal kjøre uten sjåfører. Det høres ikke så veldig attraktivt ut, men konseptet er kanskje ikke så søkt som det først høres ut som.

Roborace i 2016/17

Alle bilentusiaster har de siste årene blitt tutet ørene fulle av spådommer om at den autonome bilen snart vil være en realitet. Hvis våre veier snart er fulle av selvkjørende biler, vil det jo også være logisk at biler på racerbaner kjører av seg selv. Derfor har firmaet Kinetik som driver med teknologi, alliert seg med Formel-serien for elektriske biler, Formula E.

En av disse skal kåres til "Årets beste bilkjøp"

Den nye serien skal hete Roborace, og skal være oppvarmingsløp til selve Formula E-løpene. Serien skal være på plass allerede fra 2016-2017 sesongen. Planen er at ti team skal kjøre en-times løp med helt identiske biler.

Forskjellen vil ligge i software-programmene, hvor teamene kan utvikle dem som de vil. Bilene vil se ut som Formel-biler, og grunnet mangelen på sjåfør kunne gå lengre og fortere på strømmen fra batteriene, enn det Formula E-bilene gjør.

Kunstig intelligens og batterier

«Roborace is a celebration of revolutionary technology and innovation that humanity has achieved in the area so far», sier Kinetiks grunnlegger Denis Sverdlov. Han sier videre at firmaet tror sterkt på en fremtid hvor biler vil bli hjulpet av kunstig intelligens og drevet av elektrisitet.

Formula E har ikke vært noen publikums-suksess, men har bydd på bra racing. Foto: Formula E
Formula E har ikke vært noen publikums-suksess, men har bydd på bra racing. Foto: Formula E

Med mindre Kinetik er et alias for Skynet fra Terminator-filmene, er det sikkert ingen dum ide med en motorsports-serie for utvikling og forskning på autonom kjøring.
Men det store spørsmålet gjenstår: Vil folk bry seg om førerløse racerbiler?

Sorry - denne er utsolgt allerede

En fantastisk fordel

Nå har jo ikke akkurat Formula E vært noen publikumssuksess (enten har man gitt bort billetter gratis, eller tilbudt dem til svært lave priser), og det er vanskelig å se for seg at Roborace vil tiltrekke seg flere racingfans.

Men hvem vet? Kanskje er dette fremtiden? En fantastisk fordel er jo at man da kan bruke verdens farligste racerbaner uten å måtte bekymre seg over førerne. Dermed kan man få en løpsserie med gamle Spa Franchorchamps, Monza med ovalseksjonen, Avus (som må gjenoppbygges, men pytt, pytt), Indianapolis, nordsløyfa på Nürburgring og Pescara. Det ville jo vært fantastisk, og sannsynligvis langt mer spennende enn det kjedelige Rosberg/Hamilton-showet i Formel 1…

Pass deg for tilhengerfellen

Avus var den mest fryktinngytende banen i verden (her en tegning som viser 1937-løpet), og kunne blitt kjørt med autonome biler. Foto: Mercedes-Benz
Avus var den mest fryktinngytende banen i verden (her en tegning som viser 1937-løpet), og kunne blitt kjørt med autonome biler. Foto: Mercedes-Benz