Bjørndalen: – Julaften må feires i høyden

Men kun to av landslagsløperne lytter til rådet fra skiskytterkongen.

Petter Northug jr og Martin Johnsrud Sundby har begge bestemt seg for utenlandsk jul i år. De velger begge å bli igjen i Mellom-Europa etter verdenscupløpene i Toblach før jul.

Johnsrud Sundby blir i Davos, mens Northug jr trolig oppholder seg i Seiser Alm.

– Glem julaften i Norge

– Touren starter med tre løp i høyden, blant annet ei tre mil og mye kan avgjøres åpningshelgen og da gjelder det å være akklimatisert. Derfor blir det bortejul - også i år, sier Petter Northug jr.

Ole Einar Bjørndalen er den idrettsutøveren i Norge som har størst kunnskap om hva som kreves av forberedelser foran løp i høyden. Tour de Ski starter 1. januar i Lenzerheide i Sveits som ligger 1500 meter over havet - og her skal det være tre renn på tre dager.

– Glem julaften i Norge! Det er hva Ole Einar Bjørndalen utbryter spontant.

Og han rister på hodet da han får høre om at mange velger å komme til Sveits først i romjula.

– Min erfaring er at du trenger minst en uke på samme høyde som i dette tilfellet Lenzerheide før løpene starter. Det betyr at høydeoppholdet bør starte når jula starter. Og ærlig talt; julaften hjemme kan du feire i mange år senere, sier skiskytterkongen.

Litt ulikt ambisjonsnivå

Therese Johaug forteller at hun reiser hjem til Norge 21. desember, men drar til Davos 26. desember.

– Men, Bjørndalen mener at dere bør være der minst ei uke i forkant?

– Vi får 14 dagers høydeopphold før jul og da tror jeg, iallfall for meg, at fem dager i høyden skal være nok oppladning for meg før touren starter.

Også Astrid Uhrenholdt Jacobsen drar,som Johaug, til Sveits 2. juledag. Resten av herrelaget har avreise 28. desember, mens de øvrige kvinneløperne først drar 30. desember.

– Hva er forklaringen, sportssjef, Vidar Løfshus?

– Det handler om litt ulikt ambisjonsnivå, og også om trivsel, mange vil forstålig nok være hjemme med sine nærmeste på julaften.