Tourettes-rammede Réne (27) hadde begynt å ruse seg – fikk uventet hjelp fra barndomskameraten

René Tarik har ADHD og Tourettes syndrom: – Hvis jeg klarer det, så klarer ihvertfall du det!, sier han.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva er tics og Tourettes syndrom?

Tilstander der det dominerende symptomet er en eller annen form for tics, det vil si plutselige og hurtige ufrivillige bevegelser (motoriske tics) eller lyder (vokale tics) som kremting, hosting, banning og gjentakelse av spesielle ord. Et og annet isolert tic kan forekomme hos mange, men ved Tourettes syndrom øker og avtar tics over dager, uker eller måneder, og pasienten opplever nye og gamle tics. Ofte foreligger andre samtidige psykiske problemer. Tilstanden ble første gang beskrevet av Georges Gilles de la Tourette i 1885.

Forbigående tics ses hos 15-25% av alle barn. Tourettes syndrom forekommer hos omtrent 1% av alle barn. Det er 3-5 ganger vanligere at gutter blir rammet av Tourette enn jenter. Som regel blir plagene lagt merke til i 2-15 års alderen, 96% av alle med tilstanden har tydelige plager ved 11 års alderen. Et større register av barn med Tourette viser at gjennomsnittsalderen for debut av Tourette er vel 6 år.

Kilde: nhi.no

Allerede som toåring fikk René Tarik Mohn Maskri (27) diagnosen ADHD. Og som fireåring fikk han sine første tics, da fikk han diagnosen Tourettes syndrom. 

I FULL JOBB: På tross av alle utfordringer René Tarik Mohn Maskri (27) har så er han i full jobb hos David Adampour (27) i Rema 1000 Torggata. Foto: TV2
I FULL JOBB: På tross av alle utfordringer René Tarik Mohn Maskri (27) har så er han i full jobb hos David Adampour (27) i Rema 1000 Torggata. Foto: TV2

Propell

– Mamma forteller at jeg var helt propell som liten, som en maskin allerede før jeg fylte et år, forteller René til God morgen Norge, – det var nok en utfordring å få en sønn med både ADHD og Tourettes syndrom. 

René Tarik er full av lovord om sin mor.

– For uten henne hadde jeg ikke klart meg i det hele tatt, hun er helt fantastisk.

Spesialklasse

I tredje klasse traff han sin nåværende sjef, David Adampour (27). Da havnet de i samme spesialklasse. René fordi han hadde Tourettes og ADHD, David fordi lærerne mente han var for aktiv.

– Jeg følte det som et nederlag, men så ble jeg kjent med René og de andre i klassen og da jeg så hvilke utfordringer de hadde, ja da fikk jeg så stor respekt for dem, forteller David Adampour til God morgen Norge.

Knyttet nære bånd

René og David går i samme spesialklasse fra 3-6 klasse på ungdomsskolen. 

BESTE VENN OG SJEF: René Tarik Mohn Maskri og David Adampour har vært venner siden 3. klasse. Foto: TV2
BESTE VENN OG SJEF: René Tarik Mohn Maskri og David Adampour har vært venner siden 3. klasse. Foto: TV2

– Det var godt å ha David som venn og klassekamerat, han hjalp meg mye, forteller René som opplevde å være et mobbeoffer på barneskolen. 

– Vi knyttet nære bånd. Jeg har alltid sett opp til David, for han har alltid klart å gjøre det riktige og har klart å kontrollere fristelsene. Han har alltid jobbet, klart å spare penger, holde seg unna bråk, for å nevne noe, sier René Tarik Mohn Maskri.

Dop og rus

I puberteten slet René Tarik Mohn Maskri med å bli det han kaller "redsel for å ikke bli godkjent av miljøet".

– Jeg var et mobbeoffer på skolen, nå ville jeg bare bli en av de andre. Det førte meg ut på galt spor og jeg begynte å ruse meg.

David redningsmann

Heldigvis var båndene så sterke mellom de to gamle vennene. David Adampour ansatte René i butikken Rema 1000 Torggata og et nytt kapittel startet for René og hans redningsmann, David. 

Kokk og slakter

René Tarik Mohn Maskri er utdannet både kokk og slakter, men David sier at i tillegg til å være meget kvalifisert til å jobbe i butikken, så er det innsatsen som verneombud vennen scorer aller mest. 

– René tar gjerne den vanskelige samtalen med våre ansatte. I butikken vår jobber det 11-12 personer som har hatt det vanskelig før. 

– David er nemlig en fantastisk person og leder som tror på mennesket og som tror på det å gi noen en ny sjanse, forteller René stolt om bestevennen. 

Han er mitt forbilde

Med de utfordringene René har hatt, med tics som gjør at folk fort kan stirre på ham, så skryter David Adampour over hvordan René takler det å leve med ADHD og Tourettes. 

– Da går han rolig bort til de som stirrer og sier: Lurer du på hva som er galt? Jeg har tourettes, tics, og så forventer jeg meg at du ikke stirrer mer, forteller David til God morgen Norge.

Narkoman som har stjålet

David kan også fortelle at i butikken Rema 1000 som ligger midt i Oslo, kan det forekomme at narkomane kommer og stjeler. 

– Da er det René som snakker med dem. Og han tar seg god tid til å ta vare på dem og gjerne sender med litt mat.