Banan-bråket: Amper stemning mellom PT-Helle og Linnéa i studio

– Jeg føler dette er et personangrep, sier kjendistrener Helle Bornstein.

Det var i forrige uke bananbråket startet, da den personlige treneren Helle Bornstein (32) la ut et blogginnlegg som provoserte mange. Hun frarådet nemlig det norske folk å spise bananer fordi det inneholder sukker.

Blant de mange som har hisset seg opp over blogginnlegget, er forfatteren Linnéa Myhre (25). Hun har selv tidligere slitt med spiseforstyrrelser i mange år, og hun har også fulgt bloggen til kjendis-treneren. 

«Det tok ikke mange dagene før du hadde lært meg at karbohydrater var farlig, og at lettbrus gjorde meg tjukk. At man får flat rumpe av å sitte, og at frukt er godteri. Du sto så hardt på alle disse påstandene at jeg begynte å tro på dem og leve etter dine regler. Enda hvor godt jeg visste at jeg ikke burde, og at du i mange av tilfellene tok feil», skrev Linnéa Myhre i et innlegg.

Møttes i følelsesladet debatt

Onsdag møttes både Bornstein og Myhre i God morgen Norge-studioet, og stemningen ble ikke noe mindre amper der.

– Det er ikke banan det handler om. Det handler om påvirkningskraft. Bananen var det som fikk det til å renne over. Helle har en sterk mening, og hun snakker til hele Norge om at banan er uheldig. Det er ikke bare folk i min posisjon, som har slitt med mat, som hører dette, men vanlig mennesker som får beskjed om at banenen har for mye sukker.

– Helle er så bastant når hun snakker om mat, men alle er så forskjellige, sier Myhre.

Føler det er et personangrep

Bornstein på sin side føler at angrepene har gått langt utover bananen – og over på henne som person.

– Som blogger må jeg tåle reaksjoner, men jeg synes dette er et personangrep. Jeg synes det er synd at Linnea oppfatter dette som hun gjør, sier Bornstein.

– Jeg opplever at det ligger mange følelser bak, og at det handler om hennes personlige bakgrunn. All respekt for det, men jeg har aldri påstått at jeg gir råd til de med spiseforstyrrelser. De som har de utfordringene må ta kontakt med spesialister på det feltet. Majoriteten av mine lesere reagerer ikke slik som Linnéa, sier Bornstein.

– Mange blir usikre

Myhre er derimot ikke enig.

– Men det er akkurat det du gjør når du står på God morgen Norge og er så klar på at det er uheldig å spise banan. Jeg har fått vanvittig mange tilbakemeldinger fra folk som ikke har spiseforstyrrelser, og som likevel mener akkurat det samme og blir usikre, sier Myhre.

– Jeg har sagt at det er en del næringsstoffer i banan, men det er også sukker. Jeg kunne ønske Linnéa kunne kommet med noen konkrete tilbakemeldinger på hva jeg kunne gjøre når noen folk er så såre på det, sier Bornstein.

– Jeg ønsker selvfølgelig at alle skal oppleve tydelighet når de leser min blogg.

Se den følelsesladde debatten i videovinduet øverst i saken.

– Bort med pekefingeren!

Også ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør var med i debatten, og hun mener hele debatten formidler matkunnskap på helt feil måte.

– Med en ernæringsfaglig bakgrunn, så er jeg veldig opptatt av at vi skal fortelle om mat på en positiv måte. Vi skal fortelle om hva som er bra, og vi skal slutte å snakke så mye med pekefinger. Vi må legge bort småtingene når vi går ut offentlig. Vi spiser for mye junk og drikker for mye brus, men grunnen til at nordmenn er overvektige, er ikke at de spiser bananer, sier Sundfør.

– Spis en banan eller to om dagen!

Ernæringsfysiologen mener det er viktig å huske på at det som sies offentlig, ofte når de med et problematisk forhold til mat.

– Det må sies at de som har en utfordring knyttet med mat, enten det er spiseforstyrrelser eller de er overvektige eller har diabetes, er ekstra opptatt av å ta til seg disse rådene. Dette må alle som uttaler seg om mat og ernæring huske, sier hun.

Og alle kan spise bananer med god samvittighet, mener Sundfør.

– Man kan gjerne spise en banan eller to om dagen selv om man vil gå ned i vekt. Det er det tilsatte sukkeret i matvarer som er farlig, ikke det som finnes naturlig, sier hun.