Petter Nyquist (37) bodde på gata i Oslo i 52 dager

– Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv! 

«Har du noen kroner å avse? Hilsen en som bor på gata»

Bak teksten skrevet med sprittusj på lysebrun kartong sitter Petter Nyquist, en 37 år gamme mann fra Kolsås utenfor Oslo. På avstand ser han ut som en hvilken som helst tigger, trøtt, sliten og uflidd, men Petter er ikke narkoman. Han er en eventyrer, fotograf og småbarnspappa ute på sitt tøffeste oppdrag hittil. 

Med minimalt med forberedelser forlot 37-åringen familien i november i fjor for å leve nesten to måneder på gata i Oslo –  uten mobiltelefon, sosialt nettverk, penger eller annet enn et videokamera i hånden. 

Han ville sette seg inn i livene som leves på gata i hjembyen. Greier de å skape en meningsfull hverdag i det som ser ut som en håpløs virkelighet?

YDMYKENDE: Tigging var Petter Nyquists eneste inntektskilde da han levde på gata i Oslo.  FOTO: PETTER UTELIGGER / TV 2
YDMYKENDE: Tigging var Petter Nyquists eneste inntektskilde da han levde på gata i Oslo.  FOTO: PETTER UTELIGGER / TV 2

Petter Nyquist sine 52 dager på gata har blitt til en dokumentarserie i seks episoder. Serien har premiere på TV 2 mandag 14. desember klokka 21.45.

Engstelse, redsel og paranoia

Petter Nyquist er oppvokst på Kolsås i Oslo, og bor nå på samme sted med samboeren Mari og datteren Ingrid på tre og et halvt år. Han lever som fotograf og eventyrer og har deltatt på ekspedisjoner til Mount Everest, Sydpolen, Nordpolen samt en rekke toppekspedisjoner. Likevel er det hans siste prosjekt han er aller mest stolt av. 

– Dette er mye viktigere enn de høyeste fjelltoppene. Det handler om å gjøre folk bevisst på hvordan livet er der ute. Og tro meg, jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv som da jeg reiste de 30 minuttene hjemmefra til sentrum for å leve der! 

Redselen Nyquist følte den novemberdagen var ikke grunnløs. Han forteller om truende situasjoner og frykt. Når klokken bikker midnatt begynner Oslo å tømmes, og et annet miljø vokser opp. Du ser mennesker som ikke har noen sted å være, rusa mennesker og mennesker som ser kriminelle ut. 

– Man blir engstelig og redd. Jeg gikk gatelangs uten å ane hvor jeg skulle gjøre av meg. Det var slitsomt mentalt. Med minimalt med søvn og mat begynte jeg å bli paranoid, forteller han om den første tiden på gata. 

Ensomheten på gata 

For Nyquist var målet med prosjektet å finne ut hvordan mennesker takler hverdagen når de blir møtt med så mye motgang som disse menneskene blir. 

– Veldig mange steder blir de oversett. Folk har sterke formeninger om gruppen uten å vite hvem individene er. Jeg fikk erfare det selv, og det var utrolig tøft. Jeg tror ingen av oss hadde klart å mestre det livet de lever, sier han. 

Nyquist forteller om ensomheten på gata. Det er vanskelig å stole på noen i et miljø der store deler av livet handler om å skaffe penger til narkotika. 

– Noen av de jeg har snakket med sier at det er ensomheten her ute som dreper deg. De er så utrolig mye alene, forteller Nyquist, før han legger til at det også finnes varme der.  

– De deler det lille de har med hverandre, og det er jævlig mye flinkere til det enn vi vanlige folk er! 

JULAFTEN: Petter Nyquist feiret julen 2014 på gata i Oslo. Det ble en veldig annerledes jul som vil være med på å prege årets julaften. FOTO: PETTER UTELIGGER / TV 2
JULAFTEN: Petter Nyquist feiret julen 2014 på gata i Oslo. Det ble en veldig annerledes jul som vil være med på å prege årets julaften. FOTO: PETTER UTELIGGER / TV 2

Et rop om hjelp

Allerede fra starten var Nyquist ærlig på hvorfor han var ute på gata og hva han gjorde der. De aller fleste han møtte syntes det var greit at han filmet dem. 

– Alle hadde sine personlige grunner. For noen var det et kjempe-rop om hjelp, mens det for andre var et håp om å endre folk sitt syn på gruppen, sier Nyquist, som fortsatt har kontakt med mange av dem han møtte under tiden på gata. 

Alle menneskene som medvirker i dokumentaren om Petter uteligger har skrevet under på en kontrakt, og alle har sett det ferdige resultatet.

– Flere av dem var overrasket over hvor fint det har blitt, sier de er stolt over å være med i serien og at jeg viser dem som de er. Jeg føler at vi har behandlet alle med respekt. Det er deilig og betryggende for meg å vite, sier Nyquist.

Vil åpne øynene våre 

I likhet med flere av de narkomane som medvirker i serien, håper også Petter på at den kan være med på å åpne opp øynene våre for menneskene på gata. 

– Jeg tror det viktigste man kan gjøre er å ta seg tid til å prate med noen av dem og vise at vi er tilstede. Du trenger ikke bruke mange minutter. Bare spør hvordan de har det. Det handler om å bry seg, rett og slett, sier Nyquist. 

Ydmykende tigging 

Tilbake på gaten en novemberdag i fjor. Petter Nyquists blikk er vendt ned mot den våte asfalten. Foran han står en kopp fra 7-Eleven med noen mynter i. Han hører på skrittene som passerer han. Dikter videre på bruddstykkene av samtaler han får med seg. Når noen legger penger ned i koppen kaster han et veldig raskt blikk opp. 

– Det er jævlig ydmykende å sitte og be andre om hjelp. Du føler deg som ingenting. Det føles helt dritt, rett og slett, forteller Nyquist om tiggingen, som var hans eneste inntektskilde i ukene han tilbrakte på gata. 

– Heldigvis er det mange som bryr seg. Mange setter seg ned og slår av en prat. Flere spør om du vil ha mat. Det skal bare et smil til for å gjøre en dag bra, sier Nyquist. 

NY BY: Petter Nyquist har fått et nytt syn på Oslo etter sine 52 dager på gata. Han har fortsatt kontakt med menneskene han møtte under tiden og denne julen skal han ut for å gi en sårbar gruppe oppmerksomhet. FOTO: PETTER UTELIGGER / TV 2
NY BY: Petter Nyquist har fått et nytt syn på Oslo etter sine 52 dager på gata. Han har fortsatt kontakt med menneskene han møtte under tiden og denne julen skal han ut for å gi en sårbar gruppe oppmerksomhet. FOTO: PETTER UTELIGGER / TV 2