Var innesperret i branndrama:

Her tar de farvel 

Frida og samboeren sov da leiligheten tok fyr. Vinduet i femte etasje var eneste vei ut og da de bestemte seg for å ta farvel, kom redningen i siste sekund. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var røykvarsleren som vekket Frida Eriksen og hennes samboer Kissinger Deng da de lå og sov lørdag morgen i sin leilighet i Oslo.

Da de åpnet døren inn til stua, så de at leiligheten stod i full fyr. 

LETTET: Frida Eriksen og hennes samboer Kissinger Deng takker sine redningsmenn for at de er i live.  FOTO: LARS MAGNE HOVTUN / OSLO BRANN- OG REDNINGSETAT
LETTET: Frida Eriksen og hennes samboer Kissinger Deng takker sine redningsmenn for at de er i live. FOTO: LARS MAGNE HOVTUN / OSLO BRANN- OG REDNINGSETAT

– Vi fikk sjokk. Det var ikke så mye røyk på soverommet, men da vi åpnet døren veltet den over oss. Vi måtte bare komme oss til vinduet, forteller Eriksen. 

Eriksens samboer sitter i rullestol, og fordi stua stod i flammer hadde ikke han noen mulighet til å komme seg raskt ut. 

– Kissinger sa at jeg måtte komme meg ut så fort jeg kunne, men det var uaktuelt å forlate kjæresten min, sier Eriksen. 

– Vi lever eller dør sammen

Samboerparet hang ut av soveromsvinduet for å puste. Bak dem vokste flammene.

– Vi snakket om hvordan vi skulle klare å komme oss ut, men vi kunne ikke se noen utvei, forteller Eriksen. 

Da de begge innså at vinduet var eneste vei ut av leiligheten, forstod de at dette var noe de muligens ikke kom fra med livet i behold. 

– Vi takket for livet, for hverandre og sa farvel. Vi snakket om hvor takknemlige vi var for familie og venner, og ble enige om at vi enten lever eller dør sammen, forteller Eriksen.

Brannvesenet fikk feil adresse

 Mens samboerparet ropte til de på gaten i et forsøk på å få hjelp, hørte de en brannbil nærme seg. Men det skulle vise seg at innringeren hadde gitt feil adresse.

– Vi hørte at brannbilen lette etter rett adresse, men de fant ikke fram før en nabo fikk varslet dem, fortsetter Eriksen. 

Da brannvesenet tilslutt dukket opp, fikk de satt opp en hoppepute. Likevel, fordi Deng sitter i rullestol kunne dette være svært farlig. Paret valgte derfor å ta risikoen det innebar å vente på stigebilen. 

–Kan ikke kjøpe menneskeliv

Både Frida Eriksen og Kissinger Deng kom uskadet fra brannen. Da stigebilen ankom fikk de beskjed om at de var få minutter fra døden. 

– Vi er så glade for at det gikk bra. Alt vi hadde i leiligheten kan erstattes, det er bare menneskeliv man ikke kan kjøpe, sier Eriksen lettet. 

Det var røykvarsleren som reddet samboerparet. 

– Hadde ikke vi hatt røykvarsler i stua og på soverommet hadde vi ikke overlevd, forteller Eriksen.