DYRE DOMMER: For fjerde år på rad sprenger engelske klubber banken på agenthonorarer. (Innfelt den omstridte fotballagenten Kia Joorabchian).
DYRE DOMMER: For fjerde år på rad sprenger engelske klubber banken på agenthonorarer. (Innfelt den omstridte fotballagenten Kia Joorabchian).

Betaler agentene mer enn noen gang

– Galskap, sier TV 2s Premier League-kommentator.

Nok en gang setter Premier League-klubbene rekord i betaling av agenthonorarer. 

1,69 milliarder norske kroner er rekord, og over 200 millioner kroner mer enn det ble brukt forrige sesong. 

Over de fire siste årene tilsvarer det en økning på rundt 80 prosent.

TV 2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker reagerer på den vanvittige økningen, og håper trenden vil snu.

BRUKT MEST: Liverpools sparkede manager Brendan Rodgers har stått for høyest utbetaling av agenthonorar siden 1. oktober 2014. FOTO: SIMON COOPER /
BRUKT MEST: Liverpools sparkede manager Brendan Rodgers har stått for høyest utbetaling av agenthonorar siden 1. oktober 2014. FOTO: SIMON COOPER /

– Det er galskap når man ser de enorme summene. Det reflekterer pengegaloppen i fotball. Man ønsker ikke at det skal være sånn, men det er jo det likevel, sier Alsaker.

– Den engelske fotballindustrien sliter ikke med de normale økonomiske bekymringene som resten av verden og næringslivet sliter med. Den ruller bare videre i sitt eget enorme tempo, sier Alsaker.

Alsaker er ikke overrasket over at det er klubbene som handler mest som betaler mest til en tredjepart.

– Disse honorarene påvirkes av spillerkjøp, lønninger, treneransettelser og TV-rettigheter. At alle parametere sprenges blir en naturlig konsekvens av det, sier han.

Liverpool verst i klassen

Liverpool er verst i klassen med sine 187 millioner kroner, Manchester United like bak med 182 millioner kroner, mens de lyeblå fra samme by har brukt 163 millioner kroner. 

På plassene under følger Chelsea og Arsenal med henholdsvis 156 og 157 millioner kroner.

– Både Liverpool og Manchester United har handlet i et stort volum i tillegg til å ha brukt store summer. Det viser at det er dyrt å bygge et nytt lag. Når man ser hvor mye de betaler til agenter så kan det jo bidra til at lagene etter hvert begynner å tenke mer på egenproduksjon og i større grad å dyrke eget talent, sier Alsaker.

– Kjøp og salg er en del av dynamikken i toppfotball. Den er det ingen som vil røre ved. Det handler om å skape det laget som gjør at spillerne vil bli værende. Det er klubbens oppgave, og at spillere vil bort fra Liverpool er deres problem, sier Alsaker.

– Alle som har slått gjennom har villet bort. Først forsvinnner Fernando Torres, Luis Suárez og Raheem Sterling i tur og orden. Neste er kanskje Philippe Coutinho og da er man i gang igjen, sier Alsaker.

– Men kanskje det blir annerledes nå under Jürgen Klopp. De har ansatt en mann som gjør klubben mer attraktiv å være i, sier han.

Heller ikke overraskende er det at klubbene som betaler minst er klubbene med dårligst økonomi. De tre nyopprykkede klubbene Watford, Bournemouth og Norwich står for 21 millioner, 30 millioner og 32 millioner kroner.

West Ham har byttet ut både trener og store deler av spillermaterialet det siste året, og er det laget som har brukt sjette mest penger på agenthonorarer med 92 millioner kroner.

– En desperat jakt

– Det foregår en jakt på de beste spillerne, og overgangsmarkedet utspiller seg som en vanvittig krig. Den fighten er viktig for klubbene og kan bety enorme inntekter om man klarer å snappe de beste spillerne foran nesa på konkurrentene, sier Alsaker. 

– Når man tar agenthonorarene i betraktning gir det et bilde på at den kampen er desperat, fortsetter han.

– Har agentene for mye makt?

– Når du ser på Aidy Ward som representerer blant andre Raheem Sterling og hva han får seg til å si i den prosessen da Sterling gikk til Manchester City så blir man litt småkvalm. Agentene har stor makt når det gjelder å forstyrre spillere under kontrakt og manipulere markedet, sier Alsaker.

– Når det er sagt så skal man ta i betraktning når en 19-, 20-åring tjener to millioner i uken og virker helt tom i hodet, så trenger man folk til å hjelpe seg. Så kan man jo spørre seg hvor mye reell makt de egentlig har?, sier Alsaker.

– De representerer spillere som er attraktive, men jeg synes det blir feil å ha et ensidig fokus på agenter. At de skor seg på det vanvittige markedet kan man ikke bruke mot dem. Man kan ikke angripe folk for å tjene penger, sier han.

Optimist

Alsaker poengterer likevel at han er optimistisk og trekker frem Jamie Vardy og Tottenham-juvel som eksempler på at trenden kan være i ferd med å snu.

– Jeg er optimist på engelsk fotballs vegne. Toppscoreren i Premier League er en 28 år gammel engelskmann som inntil nylig spilte i Non-League. I tillegg er et av de største talentene i ligaen 19-år gamle Dele Alli i Tottenham. Forhåpentligvis vil det bidra til at flere klubber tenker at det å utvikle egne talenter er bedre enn å alltid måtte kjøpe nye spillere, sier han.

Den komplette listen:
(Oppgitt i pund)

AFC Bournemouth - £2,328,862
Arsenal - £11,928,584
Aston Villa - £4,986,058
Chelsea - £11,961,206
Crystal Palace - £4,719,931
Everton - £4,479,432
Leicester City - £4,057,727
Liverpool - £14,301,464
Manchester City - £12,429,380
Manchester United - £13,881,814
Newcastle United - £5,946,031
Norwich City - £2,484,285
Southampton - £5,391,172
Stoke City - £5,308,545
Sunderland - £3,404,540
Swansea City - £4,250,030
Tottenham Hotspur - £5,987,052
Watford - £1,620,229
West Bromwich Albion - £3,342,217
West Ham United - £7,049,001

Kilde: Premierleague.com