I dag kom det ingen asylsøkere over Storskog

KIRKENES (TV 2): Ingen kom syklende over grensa, ifølge Østfinnmark politidistrikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I påvente av en enighet mellom Norge og Russland må avviste asylsøkere plasseres i et lukket mottak i Kirkenes, men mandag har ingen asylsøkere ankommet Storskog grensestasjon i Finnmark.

Norsk politi står nå ved grensa og gjennomfører såkalt framskutt kontroll.

Søndag kom det 45 asylsøkere til Norge over Storskog, og totalt kom det 314 asylsøkere via Russland forrige uke.

Politiet i Øst-Finnmark iverksatte mandag den nye instruksen fra Utlendingsdirektoratet (UDI) som setter strenge krav til hvem som får lov til å komme over grensen til Norge. Norske grensekontrollører får nå vurdere asylsøkernes ID-papirer allerede før de forlater det russiske området. Dermed kan asylsøkerne i praksis stanses allerede før de kommer inn i Norge.

Politimester Ellen Katrine Hætta vil ikke spekulere på om innføringen av instruksen har noe å si for svingningene i ankomsttallene.

– Jeg tror vi må se utfordringene i et langsiktig perspektiv. Vi vet ikke hva som skjer i morgen, sa Hætta tidligere mandag.

37 returnert til Norge i forrige uke

I løpet av fem dager forrige uke ble 37 personer som norske myndigheter ville sende tilbake til Russland, returnert til Norge.

Personene som ikke blir akseptert sendt tilbake fra Norge til Russland, er såkalt tredjelandsborgere. Dette er personer som har lovlig opphold og visum i Russland, men som ikke er russiske statsborgere, opplyser seksjonssjef Håvard Bekk ved avdeling for registrering og identitetsfastsettelse i Politiets utlendingsenhet (PU) til NTB.

Fra og med onsdag til søndag forrige uke ble til sammen 37 personer av ulike nasjonaliteter, som ble forsøkt uttransportert på enreisevisum til Russland ved Storskog, ikke akseptert og returnert av russiske myndigheter, opplyser Håvard Bekk.

– Vi gjør oppmerksom på at dette er tall som kommer direkte fra Storskog grensestasjonssted, og ikke har gjennomgått kvalitetssikringsrutiner hos PU. I samme periode ble 23 personer med andre typer visum forsøkt returnert og akseptert av russiske myndigheter. (NTB/TV 2)