<span data-lab-bold="bold" class="bold" id="ext-gen2262">V</span><span data-lab-bold="bold" class="bold" id="ext-gen2254">i drikker med begge hendene når akevitten er gratis:&nbsp;</span>

Bransjen avslører: Derfor går det galt på julebord – og slik unngår du skandalene

Visste du at dersom du blir for full på julebordet, kan det bety at alle kollegene dine blir nektet servering? 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

18 tonn lutefisk og 8 tonn pinnekjøtt. 30.000 gjester skal inn dørene på Engebret restaurant i Oslo før julen ringes inn. 

Også akevittflaskene får bein å gå på. Det kan bli for mye for enkelte. 

Kay Johnsen på Engebret Café har mange år bak seg i bransjen og har sett og hørt det meste.  FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN/TV 2  /
Kay Johnsen på Engebret Café har mange år bak seg i bransjen og har sett og hørt det meste. FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN/TV 2 /

Se bransjens beste tips i videoen øverst i saken! 

– De aller fleste av våre gjester oppfører seg pent. Men det er alltid en eller annen tulling som skal ødelegge. Jeg pleier å si: Du kan ikke begynne å drikke med tomt hode, sier daglig leder Kay Johnsen til TV 2. 

Han har vært mange år i bransjen, og sier at tilstandene var villere før. Da var det mer brennvin. Nå koser folk seg mer med vin. Kombinasjonen lutefisk og champagne er også blitt veldig populær. 

Johnsen tror det mange gjør galt er å komme skrubbsultne på julebord. Han anbefaler alle å spise litt før man skal på julebord. 

– Husk at det er stor forskjell på vorspiel og nachspiel. Ikke drikk masse før du skal ut og spise på julebordet. Og ta det med ro med spriten. 

Fri bar er ikke smart 

Johnsen har også en klar oppfordring til bedriftslederne som tar med seg de ansatte ut før jul. 

– Ikke gi dem fri bar. Gi heller bonger, og la dem som vil drikke mye betale selv. Det viktigste er ikke å bli fullest, men å ha det hyggelig. 

Johnsen og kollegene på Engebret har et lite triks når de ser folk begynner å bli svømmende i blikket. 

– Det hender vi tar ansvar og gir folk Munkholm når de ber om en øl til. Det er greit å hjelpe til med å holde nivået nede, sier Johnsen. 

Dersom en på bordet er for full, pålegger loven restauranten å stanse serveringen til hele bordet. Det kan oppleves urettferdig at en enkeltperson ødelegger for de andre, og det er ikke sjelden at det ender i en diskusjon. 

– Det hender absolutt aldri at noen sier: «Du har rett. Jeg er for full!». 

– Har enkelte blitt svartelistet? 

– Ja, det er mange som ikke får lov å komme tilbake. Dersom man ikke klarer å oppføre seg mot personalet, for eksempel ved å ta på en servitør, da er du uønsket som gjest her. Vi har et godt bookingsystem hvor vi kan legge inn kommentarer og på den måten forhindre at folk kommer igjen. 

Fjernet baren før jul 

På Gamle Raadhus, noen få kvartal unna, er det Jørn Lie som har styrt driften de siste 16 årene. Han er enig i at det var mer bråk før. 

Jørn Lie har vært sjef på Gamle Raadhus i 16 år. Han er enig i at det var mer fyll og spetakkel før.  FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN  / TV 2
Jørn Lie har vært sjef på Gamle Raadhus i 16 år. Han er enig i at det var mer fyll og spetakkel før. FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN / TV 2

– Men det er alltid noen som ikke klarer å styre seg. Og mange drikker for mye på vorspiel. Begynner man tidlig, blir kvelden kort. Mange er ikke så trent i å drikke drinker og brennvin, og det er ofte da det går galt. 

Når man skal på julebord skal man jo ha det hyggelig med venner og kolleger, og da er det jo viktig at man kjenner sin egen begrensing. 

– Verre før 

På Gamle Raadhus har de valgt å fjerne baren i julebordstiden, og heller gjøre plass til flere bord. På den måten føler Lie at de er med på å begrense mulighetene for uønskede episoder. 

– Nå ha vi spisegjester som koser seg. Etter at de er ferdig med måltidet og har tatt en kaffe og konjakk forlater de oss. Vi liker å drive restaurant og ikke nattklubb, sier Lie til TV 2. 

Knuste rute på julebordet 

På Stortorvet Gjæstegiveri  er også julebordsesongen i full gang. Med tre bordsetninger kan det lett være 700 gjester på en kveld. Mye mat og mye drikke kan noen ganger skape uønskede situasjoner. Sist lørdag gikk det skeis , og en gjest knuste en rute i restaurantens andre etasje. 

– Vi vet ikke helt hva som skjedde, men det lå en potetskreller nede på bakken. En mann hang ut av vinduet og vi var redd han skulle skade seg på glassbitene, men det gikk heldigvis bra, forteller ‎assisterende daglig leder Ann-Helen Svinø til TV 2. 

– Vi vil jo ikke at liv skal gå tapt i julebordstida heller! 

Svinø, som også har jobbet i bransjen i mange år, er enig med konkurrentene i at altfor mange drikker seg fulle før de går ut. 

– Jeg har opplevd at folk har kommet hit, ekstremt beruset og med spy på klærne. Jeg spurte «har du det bra... og har du spydd?», men neida, det hadde han ikke. Ved siden av sto kona og nektet for at mannen var for full. Men i slike tilfeller får vedkommende selvsagt ikke servering, og det får ikke resten av selskapet heller, sier hun. 

Dro politikortet 

Svinø har også opplevd at en person dro opp politiskiltet da han fikk beskjed om å ikke drikke mer: – Du kan ikke nekte meg servering! 

Ann-Helen Svinø på Stortorvet Gjæstgiveri viser frem vinduet som ble knust forrige julebordshelg. Hun sier de aller fleste er gode gjester, men at det alltid er noen som drikker for mye.  FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN  / TV 2
Ann-Helen Svinø på Stortorvet Gjæstgiveri viser frem vinduet som ble knust forrige julebordshelg. Hun sier de aller fleste er gode gjester, men at det alltid er noen som drikker for mye. FOTO: KJERSTI JOHANNESSEN / TV 2

 Restauranten har vært nødt til å ringe politiet, og i tillegg har de sine egne dørvakter, som skal passe på at ingen lager kvalm. I likhet med Engebret har de et system hvor de kan svarteliste uønskede personer. 

– Men mange kommer jo hit år etter år og da ønsker vi heller å gå i dialog for at de skal kunne fortsette å komme hit. Men da må de oppføre seg og drikke mindre, sier Svinø. 

– Er det forskjell på de som er ute med venner og de som er ute med jobben? 

– Mange kommer hit med samme venngjeng år etter år. Disse har ofte gode rutiner og det er sjelden tull med hvem som skal betale regningen. Det er ofte slik at man drikker mer når man er ute med jobben, for da er det fri bar. Nordmenn tar med begge hender når man får det gratis. Da kan det bli for mye, sier Svinø, som både har opplevd å høre at kolleger blir truet og at folk har danset på bordene. 

Svinø sier at det er veldig trist når det går galt på julebord. 

– Det er jo forferdelig trist, men man må jo bare prøve å løse situasjonen så godt som mulig. Men det er jo ille, både for oss, personen det gjelder og resten av selskapet.