DELE DO: I en ny undersøkelse svarer nesten 1 av 5 at de ville opplevd det som utrygt å dele toalett med en hivpositiv. FOTO: LARS ZAHNER / COLOURBOX
DELE DO: I en ny undersøkelse svarer nesten 1 av 5 at de ville opplevd det som utrygt å dele toalett med en hivpositiv. FOTO: LARS ZAHNER / COLOURBOX

1 av 5 vil ikke gå på samme toalett som en HIV-positiv

Ny undersøkelse viser at kunnskapen om risiko for hivsmitte på arbeidsplassen er lav. – Vi må øke kunnskapen, sier Helsedirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en ny undersøkelse om hiv svarer 18 prosent at de ville ha opplevd det som utrygt å dele toalett med en hivpositiv. Samtidig svarer hele 45 prosent at de ville ha opplevd en viss grad av utrygghet ved å kysse en hivpositiv på munnen. 

– Når vi kommer til frykt for smitte, ser vi at mange av de spurte mangler kunnskap. Vi vet at det ikke er fare for smitte på arbeidsplassen og vi er nødt til å øke kjennskapen om dette. Det å håndhilse, klemme, kysse eller dele toalett med en hivpositiv er helt trygt. Det er tydelig at deltagerne ikke er klar over at hiv ikke utgjør noen smitterisiko på arbeidsplassen, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Linda Granlund i en pressemelding. 

– Stort behov for åpenhet

Det er Helsedirektoratet som har fått gjennomført undersøkelsen om hivsmitte på arbeidsplassen i forbindelse med Verdens aidsdag den 1. desember. Cirka 2000 personer, både ansatte og arbeidstakere, deltok i undersøkelsen.

Hovedkonklusjonen i undersøkelsen er at kunnskapen om risiko for hivsmitte på arbeidsplassen er lav, spesielt blant de unge. 

– Vi ser at behovet for større åpenhet om hiv i arbeidslivet er stort. Det skal ikke være slik at mennesker som lever med hiv skal måtte hemmeligholde sin egen sykdom og være engstelige for ubegrunnet stigmatisering fra kolleger, sier Granlund. 

Smitte-frykt mer ubegrunnet enn tidligere

Allerede på 80-tallet kunne man slå fast at det generelt sett var minimal risiko for hivsmitte på norske arbeidsplasser. I dag er frykten enda mer ubegrunnet enn tidligere på grunn av medisiner som gjør smitterisiko ikke-eksisterende, skriver Helsedirektoratet. 

I undersøkelsen svarer 51 prosent at de mener at de har god kunnskap om hiv. 76 prosent av de som jobber innen helse mener det samme, mens de som har best kunnskap om hiv kjenner en person som lever med sykdommen.