Sverige anklager Norge for smørejuks

– Man lager regler og det første Norge gjør er å omgå dem. Det er ikke rettferdig, sier den svenske landslagssjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at det det ble innført regler på hvor mange smørere et land kan ha i løypen i forbindelse med verdenscuprenn har Norge inngått et samarbeid med Storbritannia.

I bytte mot informasjon får norske smørere låne noen av Storbritannias plasser. I et bilde fanget av SVT går den norske smøresjefen Knut Nystad med en britisk vest i løypen.

Det får svenskene til å reagere.

– Det er ikke helt rimelig. Man setter regler og det første Norge gjør er å omgå dem. Jeg synes det blir litt merkelig og ikke rettferdig, sier den svenske landslagssjefen Rikard Grip til den svenske statskanalen.

Var klarert

At samarbeid var lov ble imidlertid klarert allerede på lagledermøtet torsdag.

Derfor føler Nystad at de ikke har gjort noe feil.

– Vi får samarbeide mellom nasjonene og vi har valgt å gjøre det med England. Vi prøver ski og deler informasjon med hverandre, sier smøresjefen til SVT.

– Vi har inget samarbeid med noen nasjon. Vi har ni vester og Norge elleve. Jeg syns man skal holde seg til det, sier den svenske smøresjefen Urban Nilsson.

– Kan ha rundet regelverket

Den svenske langrennseksperten Mathias Fredriksson mener det kan gi en fordel, men vil ikke kategorisk kalle det juks.

– Jeg vil ha mer fakta først. Ifølge regelverket er det jo ikke juks. Man har inført begrenseningene for å minke Norges dominans. Har de fortsatt like mange testpersoner, så har de jo rundet regelverket.

Det som er sikkert er at de norske har hatt gode ski gjennom hele helgen. De har også vunnet det meste i Kuusamo.

Martin Johnsrud Sundby har vært krystallklar på det.

– Akkurat denne helgen har det vært innmari allright å være meg. Jeg har hatt ekstrem gode ski, har hatt en bra kropp og en god helg. Jeg må jobbe hardt for å få til dette hver helg, sier Johnsrud Sundby til TV 2.