Iraks «Rambo» har drept 1500 IS-krigere

Tilhengerskaren til kultfiguren med tilnavnet «dødsengelen» vokser i takt med antall IS-krigere han dreper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ayyub Faleh al-Rubaie (45) er mye bedre kjent i hjemlandet Irak under navnet Abu Azrael.

En militsleder og kultfigur med tilnavnet «dødsengelen».

Han skal angivelig ha drept eller vært delaktig i drap på 1500 krigere fra Den islamske staten, IS, i sin iver etter å fjerne medlemmene av terrororganisasjonen fra irakisk jord.

Iraks «Rambo» er et beist og det ultimate verktøyet i kampen mot IS, skriver Unilad.

Azrael er leder for den sjiamuslimske militsen Imam Ali Brigade som er sponset av Iran og har dedikert seg til å slåss mot IS i Irak, skriver den britiske avisen Mirror.

Det spesielle med Imam Ali Brigade og Azrael er at de bruker sosiale medier aktivt til å øke sin popularitet i Irak, og poster hver uke nye bilder av Azrael.

Han poserer gjerne i fullt krigsmundur med store militære rifler, automatvåpen, og store mengder ammunisjon og annet militært utstyr på kroppen. Ofte smilende og med V-tegnet oppe.

Hans motto og slagord er «illa tahin», som betyr «ingenting igjen, men mel», som spiller på at han vil pulverisere IS-tilhengerne inntil ingenting er igjen av dem unntatt pulver.

Han skal ha vært tidligere militsmedlem hos Muqtada al-Sadr, en mann som leder sitt eget politiske parti og er kjent for å ha betydelig innflytelse politisk og religiøst i Irak.

Universitetslektor

Abu Azrael skal ifølge den iranske TV-stasjonen Al-Alam være tidligere universitetslektor og sågar ha blitt kåret til Taekwondomester, selv om mange betviler akkurat den historien og mistenker at den kan være fabrikkert for å passe hans image som en sympatisk militsleder.

Men kilder har sagt til BBC at Azrael egentlig er en topptrent veteran i iraks spesialstyrker, skriver Mirror.

Den populære militslederen er far til fem og lever et tilnærmet normalt liv når han ikke kriger mot Den islamske staten sammen med sine menn, skal Azrael selv ha sagt til nyhetsbyrået AFP, ifølge den britiske avisen.

Flere Facebook-sider er dedikert Abu Azrael og flere av disse skal ha over hundre tusen følgere. En skal ha hatt over 300.000 følgere i mars i år, ifølge Wikipedia.

Kopierer IS-image

Azrael har flere ganger vært profilert på nyhetene i USA og Europa.

Ironisk nok mener mange at hans popularitet delvis henger sammen med at han kopierer imaget til IS med brutalitet og voldsmetoder.

Som da han lot seg filme mens han angivelig parterte en død IS-kriger som var tatt til fange, brent og drept av Azraels milits i Baiji i Irak tidligere i år,

Han poserer med økser og sverd i tillegg til granatkastere og moderne militære rifler, automatvåpen. I tillegg kommer hans utseende med skallet hode og tykk svart skjegg, ikke ulikt det vi er blitt vant til å se fra krigere til Den islamske staten.

Iransk propaganda?

Til tross for flere portrett-intervjuer i seriøse nyhetsmedier er man fremdeles ikke sikker på at historien om Azrael og hans milits stemmer. Flere kritiske artikler antyder at det hele kan være et kontinuerlig PR-fremstøt sponset av Iran.

At det pågår en kampanje innad i Irak og spesielt i Bagdad om at Azrael og hans milits representerer håpet for Irak i kampen mot Den islamske staten, slik Vocativ skriver.

Og når det gjelder hvor tallet 1500 egentlig stammer fra har faktasjekkerne i Snopes kommet frem til at det i beste fall er uverifisert.

Ryktet stammer fra et innlegg på Facebook som ble reprodusert og startet å gå viralt 17. november i år, skriver Snopes.