Johnsrud Sundby suveren da Northug sleit tungt

Martin Johnsrud Sundby gjorde kort prosess i Kuusamo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RUKA/BERGEN (TV 2): Martin Johnsrud Sundby fortsetter storformen i sesongåpningen. På herrenes 10 kilometer i finske Kuusamo var han nok en gang utilnærmelig.

Allerede før alle løpere var gått i mål kunne man utrope nordmannen til vinner.

– Jeg hadde nok en gang fantastiske ski, og nok en gang en brukbar kropp. Da ble det bra i dag og, sier Johnsrud Sundby til TV 2.

Han mente likevel ikke at det var et perfekt løp, og at forholdene gjorde den meget raske 10-kilometeren tung nok.

– Det var litt halvfrustrerende å gå på denne typen snø der stavene synker ned hver gang jeg trykker til. Jeg liker å gå med overkroppen, sier Johnsrud Sundby.

Har stålkontroll

31-åringen gikk i mål 11,2 sekunder foran kanadiske Alex Harvey, som hadde fire tideler ned til Dario Cologna.

– Det virker som at Martin går på tidene  til de andre. Han ligger fem-seks foran i starten og så pøser han på litt på slutten. Det virker som han har stålkontroll på alle konkurrentene, sier langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Han gjør det han må. Måtte han gått litt fortere så hadde han gjort det. Kan han spare krefter så gjør han det. Så god er han akkurat nå.

Johnsrud Sundby imponerte med 15.plass på sprintdistansen fredag og har startet jakten på sin tredje strake verdenscupseier sammenlagt på best mulig måte.

Det ble tidlig klart at Petter Northug ikke hadde dagen, og de 15 sekundene han hadde i forsprang på Martin Johnsrud Sundby i minitouren sammenlagt røk raskt.

Sliten Northug

I mål var han 39,5 sekunder bak Johnsrud Sundby og ligger foreløpig på 16.plass.

– Hvis man tenker tilbake 14 dager når han gikk på Beitostølen så var han et minutt bak. Slikt sett så har han hentet inn litt. Ikke bedre akkurat nå, men han kommer, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Det gikk OK egentlig. Jeg hadde ikke giret jeg måtte for å klare å holde stor marsjfart, men kjente på oppvarmingen at jeg var sliten og klarte å gå på ett gir hele veien rundt, sier Northug til TV 2.

Etter tredjeplassen på sprinten fredag fryktet skikongen at han hadde brukt for mye krefter. Hans bange anelser viste seg å stemme.

– Det koster. I alle fall tidlig på sesongen når man ikke er helt vant til å gå sprint, men om jeg hadde gått ti sekund fortere eller saktere i dag, så går jeg vel ut sammen med de som jager Martin. Jeg får prøve å bite meg fast, sier Northug.

Nest beste nordmann ble Anders Gløersen på fjerdeplass, mens Finn Hågen Krogh ble nummer sju.