Johaug med knockout på Kalla og resten av verdenseliten

Therese Johaug vant sesongens første distanserenn i overlegen stil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RUKA/BERGEN (TV 2): Ingen var i nærheten av å tukte Therese Johaug på kvinnenes femkilometer i Kuusamo lørdag. 

Allerede etter tre kilometer var hun ni sekunder foran svenske Charlotte Kalla, og i mål var avstanden blitt 17,6 sekunder.

– Vinnertiden er på 11.23 og Therese vinner med 17 sekunder. Det er helt vanvittig bra. Hun har gått vanvittig fort, mens de andre har kanskje ikke gått fort nok, Sier TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Jeg følte jeg gikk et kjempeskirenn i dag. Det er godt å få betalt for det arbeidet jeg har lagt ned i det å trene fart, sier Johaug til TV 2.

En så god tid for mange til å tenke at løypen ikke en gang er fem kilometer lang.

– Jeg tror heller ikke at løypen er lang nok selv om det er raskt føre i dag. Men det spiller ingen rolle i dag. Det er likt for alle, sier Hjelmeset.

– Kalla var irritert

Johaug var selv overrasket over at differansen ned til de andre ble så stor, men var naturlig nok glad for at hun var på rett side av sekundene.

– Jeg tror Kalla var litt irritert over at avstanden var så stor, og at det ikke fungerte slik som hun ville, sier Johaug.

Og det var en skuffet Charlotte Kalla som møtte TV 2 etter løpet.

– Det er litt overraskende at jeg er så langt bak, sier Charlotte Kalla til TV 2.

– Det er et stort forsprang, spesielt siden dette er en jaktstart. Jeg gjorde det jeg kunne, men jeg gikk for sakte i begynnelsen.

– Ødelagt minitouren

En ren knockout, og ingen andre var heller i nærheten av å tukte Johaug.

Det ble svensk på både andre- og tredjeplass ettersom Ida Ingemarsdotter ble nummer tre 25,6 sekunder bak Johaug, 0,6 seks sekunder foran Heidi Weng.

Ingvild Flugstad Østberg (5), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (7) og Kari Øyre Slind (8) sørget for at det var fem norske jenter på topp ti.

Løpet var sesongens første distansrenn og er et alvorlig skremmeskudd fra den norske skidronningen før det som venter i vinter.

Hun overtok også ledelsen i sesongens første minitour sammenlagt med triumfen.

– Hun har ødelagt touren for oss som skal se på. I morgen er det klassisk, og der kommer hun til å vinne lett, sier Hjelmeset.

I minitouren ligger Ingvild Flugstad Østberg på andreplass (0,6 sekunder bak Johaug) og Heidi Weng (+4,3 sekunder) på tredjeplass.