Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av en uke opereres tusenvis av pasienter på sykehus over hele verden. 

Ifølge en svensk studie ved Karolinska Instituttet er det en stor fordel for pasienter med spiserørskreft å bli operert tidlig i uken. 

Jo før, jo bedre 

Operasjon på en mandag eller tirsdag, sammenlignet med operasjon i slutten av uken, øker sjansen for å overleve på lang sikt, skriver Karolinska Instiuttet i en pressemelding

– Mekanismen bak våre resultater er fortsatt ukjent. Men det er mulig at den kirurgiske presisjonen forsømmes senere i uken, som kan handle om kirurgen og teamets økende arbeidsmengde, sier lege og professor i kirurgi, Jesper Lagergren, ved Karolinska Instiuttet og King's College i London.

Det var Dagens Medisin som først omtalte saken. 

Kreft i spiserøret er relativt sjeldent i Norge. Ifølge Kreftforeningen fikk 255 nordmenn diagnosen i 213, 193 menn og 62 kvinner. 

I tillegg til cellegift og strålebehandling behandles også kreftformen med operasjon. Da fjernes den syke delen av spiserøret, samt den øverste delen av magesekken og lymfeknuter. 

13 prosent 

I studien er 1748 pasienter undersøkt.

Forskerne kom frem til at femårsdødeligheten økte med 13 prosent for pasientene som ble operert onsdag til fredag, sammenlignet med pasientene som ble operert mandag eller tirsdag. 

Ifølge Karolinska Instiuttet er risikofaktorer som alder, annen sykdom, kreftstadiet, svulsttype, kirurgens erfaring og annen behandling tatt med som en faktor i analysen. 

Lagergren understreker at det trengs flere studier om tema. 

– Det er behov for flere studier, men om disse resultatene viser seg i mer av forskningen bør man planlegge at operasjonen med spiserørskreft skjer i starten av arbeidsuken, sier han. 

 

 

 

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK