Kom inn på laget som reserve – herjet med konkurrentene og vant

Sondre Turvoll Fossli tok sin første seier på verdenscupnivå i norsk trippelseier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sondre Turvoll Fossli (22) herjet med konkurrentene og tok sin første seier på verdenscupnivå på sprinten fredag.

Turvoll Fossli startet finalen glimrende, mens Petter Northug tok det litt mer rolig og la seg bak. I bakken rykket Turvoll Fosli til i bakken og parkerte konkurrentene. På oppløpssiden var han overlegen og ingen av konkurrentene kunne hamle opp med 22-åringen.

– Gi gass og ikke se seg tilbake

Nordmannen var egentlig ikke tatt ut på laget, men fikk en plass på laget etter at Ola Vigen Hattestad ble far.

Eirik Brandsdal ble nummer to og slo Northug i spurten, som kom på tredjeplass. Dermed ble det trippel norsk foran amerikaneren Andrew Newell og de to svenske løperne Teodor Petterson og Emil Jönsson.

– Jeg vet at jeg har høy toppfart og når jeg følte meg så pigg som jeg gjorde, fant jeg ut at det bare var å gi bånn gass. Da skal de være rimelig friske bakfra for å ta innpå og gå forbi, sa vinneren til TV 2.

– Så du deg tilbake eller følte du at du hadde kontroll?

– Jeg følte ikke at jeg hadde kontrollen, men når jeg kom inn i bakken så fant jeg ut at det bare var å gi bånn gass. Da var det siste heatet og kun et par hundre meter igjen. Da var de bare å gi gass og ikke se seg tilbake, forklarer 22-åringen.

Takket for støtten

Etter den første seieren takket de nærmeste for støtten.

– Det er mange som står bak dette og har jobbet hardt. Det er familie som har hjulpet til og så har jeg en kjæreste som sitter hjemme og sikkert er veldig fornøyd. Og kompiser og sponsorer, sa Turvoll Fossli.

Brandsdal var imponert over skikollegaen etter seieren.

– Han var sterk og hadde en skikkelig langspurt. Jeg klusset både i kvartfinalen og semifinalen, så jeg turte ikke å dra til alt jeg kunne med høyrebeinet i siste svingen. Jeg skjønte at det var tapt der, men det var en skummel herremann i ryggen på meg også. Det var viktig å holde ham bak meg, sa Bransdal til TV 2.

– Gikk fort i fjor og året før der igjen

TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset var ikke overrasket over at 22-åringen vant åpningsrennet selv om han var reserve.

– Han gikk veldig fort både i fjor og året før der igjen. Ikke veldig overraskende at han vinner.

– Igjen, norsk bredde som ingen kan matche?

– Ja, jeg tror også de norske hadde de klart beste skiene i dag. De tre første gjorde det veldig enkelt. De prøvde ikke mange ting, men gikk på det enkle og det sikre og hadde gode ski. Det hjelper i den bakken som stiger såpass bra, forklarer Hjelmeset.

Det ble dramatisk i den tredje kvartfinalen. Pål Golberg ledet heatet lenge, men i den siste svingen falt nordmannen og mistet ledelsen. I mål var han nummer tre, men tiden var ikke god nok til å avansere til semifinalen. Også Martin Johnsrud Sundby, Anders Gløersen og Niklas Dyrhaug røk ut i kvartfinalen. Finn Hågen Krogh røk ut i semifinalen.