Cavendish: – Edvalds beste egenskap? Damen hans! Hun er helt nydelig

For tredje gang i karrieren er Edvald Boasson Hagen og Mark Cavendish lagkamerater. Vi ble med duoen på en dristig fjelltur for å snakke om damer, gamle minner og hverandres verste sider.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

CAPE TOWN (TV 2): – Vi har begge slanket oss siden den gang, har vi ikke? Du har slanket deg mest. Jeg er fortsatt feit. Men jeg husker det der, det var vår første treningssamling i lag. Husker du det?

– Ja, vi hadde treningssamling i snøen. 

– Ja, stemmer det, vi gikk på ski. Det var aller første gang jeg prøvde å gå på ski!

Mark Cavendish mimrer tilbake til høsten 2007 da TV 2 viser han de første bildene av ham selv og Edvald Boasson Hagen fra HTC Highroad-laget de begge gjorde stor suksess med.

Se reportasjen fra MTN-Qhubekas treningsleir i Cape Town i videovinduet over

GUTTA BOYS: Edvald Boasson Hagen og Mark Cavendish før 2008-sesongen.
GUTTA BOYS: Edvald Boasson Hagen og Mark Cavendish før 2008-sesongen.

Edvalds beste og verste side
I tiltrekkende varme i den metaforiske skyggen av Table Mountain i Cape Town er det lite eller ingenting som minner om snø, men akkurat som for åtte år siden gjør «Cav» og Boasson Hagen seg igjen klar for å sykle på samme lag.  

I slutten av september bestemte nemlig Cavendish seg for å bli en del av Team Dimension Data, som MTN-Qhubeka vil hete i 2016. 

Ifølge duoen er de akkurat som de alltid har vært - på godt og vondt. 

– Hva er Edvalds beste egenskap?

– Kjæresten hans! Hun er helt nydelig. Hun er så nydelig, gliser Cavendish.

– Hun er min! kommer det fort fra høyre.

– Haha. Neida, han har bena på bakken. Han er god å snakke med, hører alltid etter… Han følger alltid med, men presser ikke gjennom sitt synspunkt. Det er ganske sjelden å se en så god og så toneangivende rytter oppføre seg på den måten. Det er helt uvanlig. Og det er nok derfor alle liker ham, sier mannen de fleste anser som tidenes beste spurter.

– Og hva er hans mest irriterende side?

– Sannsynligvis det samme! Han er ganske avslappet. Man må av og til være en drittsekk for å få folk til å jobbe for seg. Gi meg beskjed, Edvald.

– Men du kan jo være drittsekken i laget og fortelle alle hva de skal gjøre, sier rudsbygdingen til sitt forsvar.

– Joda. Og Edvald sier faktisk til meg av og til hva jeg må gjøre, men han sier ikke «drittsekk». Han er mer: «Jeg er ikke sint, men jeg er skuffet». Sånn er det han holder på! Det er helt forferdelig, og det får deg til å føle deg så liten, sier Cavendish med et glis om munnen.

– Vi har gjort alt sammen. Jeg er stolt over å være Edvalds lagkamerat
Cavendish har rundet 30, giftet seg og fått unger, men ifølge den to år yngre Boasson Hagen er han mer eller mindre den samme fyren som syklet med nordmannen i Team Columbia/HTC Highroad (2008 og 2009) og i Sky (2012).

– Han har ikke forandret seg så mye. Han er ganske lik seg selv. Som han sier, så sier han, eller roper, hva han mener, men han har ofte god grunn til det. Det er godt å være tilbake igjen på samme lag som ham.

Cavendish hevder at han selv har blitt roligere med årene, men sier at Boasson Hagen er akkurat som han alltid har vært.

– Ja, han er den samme fyren. Personlighetsmessig har han alltid hatt bena på bakken. Han sier hva han mener. Mens jeg roper hva jeg mener, sier han det isteden. Men han har jo åpenbart blitt en fenomenal sykkelrytter. Han har vunnet noen av de største rittene i verden. Han er en utrolig lagkamerat, og jeg er stolt over å være på lag med ham igjen. Vi har gjort alt sammen. Fra å vinne éndagsritt til å vinne Tour de France med Bradley Wiggins. Så å være tilbake igjen her er helt nydelig.

– Hva er Cavendish' mest irriterende side, Edvald?

– Han prøver å…

– Kom igjen, ut med det! kommer det fra briten.

– Han prøver å snakke sånn som jeg gjør. Å etterligne meg. Men du får det ikke til! ler Boasson Hagen.

–  Haha, ja, det stemmer. «Jeg prøver ikke å snakke som deg», kommer det monotont fra Cavendish.

– Å gjenskape det vi hadde i HTC var en viktig faktor for meg
Én ting er å ha god kjemi. En annen ting er å ha suksess på sykkelsetet. 

Enkelte eksperter vil ha det til at Cavendish' ankomst vil sette en stopper for Boasson Hagens positive utvikling i sesongen som nettopp er over, men begge er sikre på at det ikke kommer til å skje.

– Jeg har ikke kommet hit for at Edvald må ofre seg i mitt opptrekkstog. Jeg tror vi komplimenterer hverandre bra. Ta Milano-Sanremo for eksempel. Om Edvald er i et brudd helt der fremme, så trenger ikke han å ta noen føringer i og med at jeg er i feltet bak. Og jeg trenger ikke å dra i og med at han er der fremme. Det er til vår fordel, mener Cavendish.

– Noen dager, om det er helt flatt, så vil jeg være en opptrekker for Cavendish. Om det er mer kupert, så kan han hjelpe meg før bakkene. Det er ganske enkelt, sier Boasson Hagen.

I Columbia/HTC Highroad i forrige tiår fant de absolutt ut av det og oppnådde suksess begge to. Laget, som måtte legges ned i 2011, var imidlertid også kjent for å ha en uvanlig god atmosfære.

– Jeg snakket med Edvald under Touren i år og spurte han om laget, og han sa: ”Det er så avslappet og deilig her”. Å gjenskape det vi hadde i HTC var en viktig faktor for meg da jeg bestemte meg for å komme til laget. Og jeg føler at vi allerede har den samme gode tonen på dette laget som vi hadde i HTC, sier Cavendish.