Snart kan du betale med øyet!

Dropp kontanter! Snart er både det og bankkort helt ut.  I fremtiden er det betaling via smartklokke eller øyescanning som er tingen.

Jes Rasmussen fra Eurocard er spesialist i betalingsløsninger. Ifølge han utvikles det hele tiden nye og spennende løsninger. 

Det neste vi kommer til å se er enda mer moderne betalingsløsninger i butikk. Bankkortene kommer nå inn i mobiltelefonene, i klokken, i ringer og i briller. Alt som er elektronisk kan faktisk inneholde kort i fremtiden, sier Rasmussen.

Tryggere å betale med klokken enn med bankkort

I USA kan man i dag betale i butikk ved hjelp av en smartklokke. Det er ikke klart når norske banker får tilgang til en slik løsning. Men Rasmussen håper det kan skje i løpet av 2016.

– Klokken fungerer på en helt alminnelig kortterminal fra butikk. Man trykker på en knapp på klokken, legger den mot terminalen, og dermed overføres kortnummeret til terminalen, trådløst.  Ifølge Rasmussen er dette helt trygt.

Rasmussen hevder det kan være tryggere å betale med smartklokken, enn med et vanlig bankkort. Dette fordi klokken også krever at du bruker en PIN-kode. 

– Når jeg tar klokken på om morgenen, taster jeg en PIN-koden, og når jeg tar klokken av. Uten PIN-koden har jeg ikke tilgang til kortet, forklarer han. 

Betal med øyet!

Utviklingen av elektroniske betalingsløsninger skjer fortløpende og etter hvert er det realistisk å kunne betale med øyet.

– Dette er mulig fordi vi allerede bruker fingeravtrykk, som i likhet med scanning av iris også er et biometrisk avtrykk. Dermed er det fullt mulig å betale med øyet, sier Rasmussen

Frykt ikke, mynter og sedler forsvinner ikke

– Det er jo faktisk noen som fremdeles bruker mynt og sedler, hvordan skal de forholde seg til denne nye verden? 

– De kan fortsette å bruke mynter og sedler, det er jo ingen signaler fra Norges Bank eller andre at man skal kutte ut produksjonen og bruken, så ta det helt rolig, det går bra det også, sier han.