TAKLINGSKONGE: Lucas Leiva. Foto: Darren Walsh /
TAKLINGSKONGE: Lucas Leiva. Foto: Darren Walsh /

Han er Premier Leagues soleklare taklingskonge

Liverpools midtbanekriger har vunnet flest taklinger i hele Premier League.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når vi nå går inn mot den 14. serierunden i Premier League,  kan vi se tilbake på en en seriestart som har vært langt fra ordinær.

Lilleputt Leicester har imponert stort og ligger øverst på tabellen, mens regjerende seriemester Chelsea på ingen måte har innfridd forventningene med syv tap på 13 kamper.

Med en så vill sesong vi har opplevd til nå, hvor Jamie Vardy er ligaens beste spiss og en nordmann med navn Alexander Tettey har flere gule kort enn noen andre, kan det være godt med en liten pust i bakken.

Premier Leagues soleklare taklingskonge
Og hva er vel en bedre måte å slappe av på enn ved å fordype seg i statistikk om taklinger i Premier League?

Statistikk levert fra Opta vedrørende hvilke spillere som har hatt flest suksessfulle taklinger, viser noe oppsiktsvekkende resultater. På topp finner vi en brasiliansk terrier fra Anfield. 

Ifølge tabellen fra Opta er Liverpools Lucas Leiva Premier Leagues soleklare taklingskonge.

Etter 11 kamper står 28-åringen bokført med 58 taklinger, noe som vil si gjennomsnittlig 5,3 suksessfulle taklinger per kamp. Imponerende tall fra spilleren som bare fikk med seg 16 kamper fra start i forrige sesong.

På listen over flest dueller vunnet er også den tidligere Grêmio-spilleren representert. 94 dueller vunnet gir han en 8. plass på listen, hvor Leicester-spiller N'Golo Kanté holder førsteplassen, én vunnet duell mer enn Watfords Troy Deeney.

Ikke overrasket
På tabellen over prosentvis duellsuksess innehar Lucas 6. plassen, der han står bokført med 57 %.

TV 2s Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller er ikke overrasket over disse tallene.

– Denne statistikken viser hvor gode man er til å vinne tilbake ballen, og derfor er det ikke overraskende at de spillerne som fungerer som ryddegutter, som Lucas Leiva, preger disse listene, mener han.

Han mener midtbanespillerens spillestil har ført til mange farligheter for Liverpool.

– Liverpool har, når sant skal sies, hatt full kontroll i veldig få kamper denne sesongen, noe som vil si at de har fått kjørt seg. Lucas Leiva er en spiller som lager mange frispark, noe som gjør det farlig for laget hans, sier eksperten.

 – Spiller ofte på gult kort Lucas 
Lucas får ikke sjansen til å sette sitt preg på neste Premier League-runde. Han mottok sitt femte gule kort forrige kamp og er suspendert før Liverpools oppgjør mot Swansea på søndag. Dette er klassisk for midtbanekrigerens spillestil.

– Jeg må innrømme at det er ofte jeg setter penger på et gult kort til Lucas, spesielt når Liverpool møter lag med gode midtbaner. Han bruker rutinen og plasseringsevnen sin, som gjør at han kan dekke store rom, fordi han er en smart spiller. Samtidig er han ikke den mest robuste. Muligens burde Liverpool hatt en midtbanespiller som sprer mer frykt enn Leiva, konstaterer Møller.

Etter Jordan Henderson ble skadet og jobben for å erstatte han gikk til Lucas, har brasilianeren vokst med oppgaven. På tross av flere gule kort har nr. 21 på Liverpool vært mye involvert denne sesongen, og gjort en viktig jobb.

– Han har vært kjempeviktig. Alle fotballag må ha kjedelige spillere, og Lucas er en kjedelig spiller. Liverpool har et overtall av artige spillere, og da må man ha spillere med de kvalitene Lucas har. Han er vant til å spille på Anfield, han er verbal og blir bare mer og mer rutinert, konkluderer Premier League-eksperten.