Wenches saftige adventskringle

Perfekt å kose seg med når det stormer ute!

Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.
Denne deigen skal ikke forheves, kun heves før steking!

Dette trenger du:

  • 5 dl helmelk
  • 150 g smør
  • 125 g melis
  • 50 g gjær
  • 2 ts revet sitronskall
  • ¼ - ½ ts safran (kan sløyfes, eventuelt erstattes med 1 ts kardemomme)
  • ¼ ts salt
  • ca. 750 g hvetemel

Fyll:

  • ca. 75 g mykt smør
  • 75 g sukker
  • 1 ss kanel 

Slik gjør du:

Kok opp melk, smør og melis.
Avkjøl melkeblandingen til fingervarm (ca. 37 oC).
Sett eventuelt kasserollen i kaldt vann i oppvaskkummen, så går det litt raskere.
Rør sammen fyllet mens melken avkjøles.

Rør gjæren ut i den fingervarme melkeblandingen.
Elt inn revet sitronskall, safran, salt og hvetemel til en smidig deig.
Trill ut deigen til en pølse, ca. 80-90 cm. lang.
Kjevle ut til et rektangel, ca. 25 cm. bred.
Smør fyllet utover deigen.
Rull sammen til en lang pølse og skjær langsetter, slik at det blir to lange pølser.
Tvinn dem sammen med snittflatene opp, form til en kringle/krans på et bakepapirkledt stekebrett.
Dekk med et klede og sett til heving ca. 1 time.

Stek i varm stekeovn, 200 oC i 20-30 min.
Avkjøl på rist .
Ringle eventuelt over litt melisglasur ved servering.
Rør melis ut i sitronsaft eller 1 eggehvite tilsatt litt sitronsaft.

TIPS: Fyll kan også være revet marsipan eller kransekakemasse.