Kritiserer van Gaals fryktregime: – Ungguttene er livredde for å gjøre feil

Manchester United-manager Louis van Gaal må nok en gang tåle kritikk for sin lederstil. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Leicester - Manchester United på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no lørdag klokken 18.30

Tidligere i høst ble United-manager Louis van Gaal konfrontert med spillernes misnøye med hans rigide treningsmetoder av kaptein Wayne Rooney og visekaptein Michael Carrick. Noe manageren selv senere bekreftet.  

Se hva van Gaal selv sa om spillermisnøyen mot noen av grepene han har innført i videovinduet øverst!

Den siste tiden har manageren også måtte tåle kritikk for sin kjedelige spillestil, til tross for at laget ligger på andreplass på tabellen og har sluppet inn færrest mål i ligaen.  

Skylder på van Gaals fryktregime
Etter onsdagens 0-0-kamp mot PSV i Mesterligaen har de engelske tabloidene igjen funnet frem krigstypene. 

Daily Mail rapporterte torsdag om at det var en spent atmosfære blant de yngre spillerne i garderoben før oppgjøret på Old Trafford. 

Anthony Martial, Memphis Depay og Matteo Darmian skal være blant spillerne som virket  svært nervøse og engstelige før kampen. . 

Den britiske tabloiden mener Louis van Gaals fryktregime må ta skylden.  

– Spillerne er livredde for å gjøre feil, det virker som om de frykter hva den ustabile treneren vil si og gjøre i pausen eller under de lange videoanalysene på treningsfeltet i etterkant av kampen, skriver avisen.  

Antallet spillermøter og de lange videoanalysene både før og etter kamper var forøvrig noe som også spillerne skal ha vært misfornøyde med tidligere i høst. Ifølge Daily Mail blir spillernes feil tatt opp, fremhevet og rettet på foran hele spillergruppen. 

I tillegg får han kritikk for å kjøre harde fysiske økter, ofte doble. 

– Torsdag er den verste dagen for spillerne. Det er den økten de har de hardeste løpeøktene, skriver avisen videre.  

Men det er ikke bare Daily Mail som refser «Jerntulipanen», som han kalles i britiske medier.  

– Spillerne mangler frihet
René Meulensteen har tidligere vært førstelagstrener og assistenttrener for Manchester United. Han mener at det virker som om United ikke lenger har forpliktet seg til å underholde, slik de gjorde under Sir Alex Ferguson.  

– Jeg vil bruke ordet rigid til tider, sier Meulensteen til BBC. 

– Du ser spillerne i posisjoner hvor ballen kunne blitt spilt fremover på banen med liten risiko, men så går ballen enten sidelengs eller tilbake. Det er det fansen er misfornøyde med for øyeblikket, utdyper han.  

Nederlandske Meulensteen var i United fra 2001-2006 og 2007 til 2013.  51-åringen mener at spillerne hadde mer offensiv frihet under Ferguson. 

– Da Ferguson regjerte var det en klar spillestil og identitet, men han ga også spillerne frihet til å komme frem til egne løsninger. Det virker som om det er mangel  på frihet nå, sier han videre. 

Scholes: – Mangel på kreativitet
I oktober var det Manchester United-legenden Paul Scholes som klaget på at gamleklubben mangler kreativitet og ikke tar store nok sjanser fremover. 

– De velger bare trygge løsninger over hele banen. Jeg kan ikke huske én eneste gjennombruddspasning til Wayne Rooney. Det er absolutt ingen bevegelse.

Scholes, som spilte for Manchester United fra 1994 til 2013, mener van Gaals spillestil ikke er i nærheten av å fungere.

– Det finnes flere spillere med løpskapasitet - Ander Herrera, Jesse Lingaard, Anthony Martial. Og disse kan finne Wayne Rooney med pasninger, men ingen av dem tenker i det hele tatt på å ta et løp, konkluderte han.

Det er langt fra første gang Scholes uttaler seg kritisk om gamleklubben. I august sa han blant annet at å se Manchester United spille var «som å se maling tørke».

TV 2-ekspert: – United kan vinne ligaen.  
Louis van Gaals kontroversielle lederstil og kjedelige spillestil til tross, noe rett må han gjøre tabellsituasjonen tatt i betraktning.  Vinner de mot Leicester lørdag overtar de tabelltoppen i Premier League.  Etter 2-0-seieren mot West Bromwich 7. november mente Premier League-ekspert Erik Thorstvedt at van Gaals menn er kandidater til å vinne ligaen. 

– United kan vinne ligaen. De spiller ikke den mest feiende flotte fotballen, men de slipper jo ikke inn mål. Og så lenge man ikke slipper inn mål skal det ikke mye til fremover før man plukker poeng hele veien. De får tøff kamp av Leicester, men United kan vinne ligaen. Definitivt, sa Thorstvedt i TV 2s Premier League-studio.