– Vardy gir meg tro på en fremtid der penger ikke alltid avgjør

Engelske klubber gjør dyrere og dyrere spillerkjøp, men det er en tidligere fabrikkarbeider som imponerer mest av dem alle. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leicester - Manchester United: Lørdag klokken 18.30 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo.

Jamie Vardy fikk sitt definitive gjennombrudd da han 21. september 2014 scoret sitt første Premier League-mål og lå bak de øvrige fire målene i Leicesters smått utrolige 5-3-seier over Manchester United.

Et drøyt år senere har Leicester-spissen scoret mål i ti Premier League-kamper på rad og dermed tangert Ruud van Nistelrooys rekord. Med et nytt mål lørdag vil historien om Jamie Vardy gå fra det usannsynlige til det ufattelige.

– Det blir bare sykere og sykere for hver runde som går. Han gir meg troen på en fremtid der klubber ikke bare kan kjøpe seg til titler, der alt fortsatt vil være mulig. Han har gitt oss en av de råeste historiene i Premier League-æraen, sier TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller.

En utrolig reise

Den utrolige historien om Jamie Vardy (28) bør etter hvert være kjent for de fleste.

Angriperen ble avskiltet av Sheffield Wednesday som 16-åring. Han tok jobb på en karbonfiberfabrikk i Sheffield før han fikk kontrakt med Stockbridge Park Steel på nivå åtte i engelsk fotball. Ukelønnen som fotballspiller var bare 400 kroner, og i et halvt år måtte han spille med fotlenke etter et pubslagsmål. Reisen gikk videre til småklubbene Halifax og Fleetwood Town, før Leicester kom på banen i 2012.

Tre år senere er han altså hetere enn noen andre angripere i Premier League – så het at hans planlagte bryllup sommeren 2016 måtte flyttes i tilfelle Roy Hodgson trenger ham i EM. Så het at han ukentlig kobles til storklubber som Manchester United, Chelsea og Real Madrid.

– Jamie Vardy klyper seg sikkert i armen, og det gjør definitivt alle vi som ser på også. Jeg håper virkelig det fortsetter for ham, for dette er blant de mest inspirerende historiene i moderne fotball, sier Møller.

Spår trøbbel for Manchester United

Lørdag venter en av sesongens største prøver for Leicester og Jamie Vardy. Etter 13 serierunder ligger Leicester utrolig nok på førsteplass – poenget foran kveldens motstander.

– Jeg ser for meg at dette nesten er århundrets kamp i Leicester. De leder Premier League og møter toeren, selveste Manchester United. Jeg tror ikke man som Leicester-spiller kan oppleve noe særlig større enn dette, mener Møller.

TV 2-kommentatoren spår at Manchester United kan få store problemer mot Premier Leagues store overraskelseslag. Ikke bare fordi Leicester faktisk har vært svært gode, men fordi Ranieris raske og kontringsbaserte fotball passer dem utpreget dårlig.

– Vi har sett Manchester United senke tempo og spre laget utover, slik at de er godt posisjonert for å holde på ballen. Den eneste kampen United har fremstått virkelig dårlig var da Arsenal kastet en bølge med energi mot dem. Leicester vil gi dem en lignende type utfordring, og det blir avgjørende at de klarer å holde seg kompakte.

I videovinduet øverst kan du se Jamie Vardys mål fra de ti siste serierundene. Møller mener målene illustrerer at det ikke er flaks som gjør at Vardy banker inn mål etter mål.

– Målet mot Aston Villa er kanskje det eneste som er litt «ferdigscoret». Ellers er det nøyaktig slik trenere ofte vil at angrepsspillere skal gjøre det. Det er enkelt, resolutt og rett på mål. Han er utrolig kjapp i både hode og bein og angriper alle muligheter 100 prosent. Vardys spillestil er en stor utfordring for enhver motstander, men kanskje spesielt et «kontrollerende» Manchester United, spår Møller.

PS: Jamie Vardy og Ruud van Nistelrooy er rekordholdere i Premier League-sammenheng, men i 1931/32-sesongen scoret Jimmy Dunne i tolv strake kamper. Dersom Vardy slår van Nistelrooys rekord lørdag vil han altså få en annen rekord å jakte på.