Marius (41) takker Norge for brannskadehjelp

Marius Fratioaica fikk tredjegrads forbrenning over store deler av kroppen under en nattklubb-brann i Bucuresti. Nå leges skadene i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under en konsert i den rumenske hovedstaden den 30. oktober at det brøt ut brann i en nattklubb. 60 personer omkom og 170 fikk alvorlige brannskader.

– Brannen spredde seg raskt og det brøt ut panikk. Røyken gjorde at folk falt om på gulvet og besvimte, forteller Marius Fratioaica (41).

Mistet to venner

Han var på konserten sammen med fem venner. To av dem døde som følge av brannen.

– Det er helt forferdelig. Jeg husker at deler av det brennende taket falt ned i hodet på oss, forteller 41-åringen fra sykesengen på Haukeland universitetssykehus.

Han kom til Bergen med tredjegrads forbrenning på 25 prosent av kroppen. Hver dag legges han i narkose når sårene skal stelles.

Hentet frisk hut

– Vi har hentet frisk hud fra andre steder på kroppen. Jeg forventer at han skal bli tilnærmet like bra som han var før slik at han kan jobbe for fullt og drive med vanlige fritidsaktiviteter, forteller Ragnvald Ljones Brekke, seksjonsoverlege ved brannskadeavdelingen på Haukeland.

Sykehuset er et av flere europeiske sykehus som har tatt i mot brannofre fra nattklubbrannen i Romania.

– En ulykke av denne dimensjonen er ekstremt ressurskrevende. Knapt noe europeisk land ville vært i stand til å behandle så mange brannskadde på egen hånd, sier Brekke.

Skulle vært to

Egentlig skulle to rumenere kommer til Haukeland, som er det nasjonale kompetansesenteret for brannskadde, men den andre pasienten ble dårligere og kunne ikke flyttes.

– Jeg har vært utrolig heldig som har fått komme hit. Det er jeg svært takknemlig for, sier Marius Fratioaica.

Også sykehus i Tyskland, Storbrittannia, Frankrike og Finland har tatt i mot brannofre etter ulykken i Bucuresti.