DETOX TIME! Slik beskrev rugby-spilleren bildet han la ut på twitter – men det er langt fra en vanlig detox-kur. Bilde: Twitter.ocm/@SonnyBWilliams
DETOX TIME! Slik beskrev rugby-spilleren bildet han la ut på twitter – men det er langt fra en vanlig detox-kur. Bilde: Twitter.ocm/@SonnyBWilliams

Rugby-stjernens blodige behandling vekker oppsikt

Lege fnyser av den spesielle behandlingsformen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rugby-stjernen Sonny Bill Williams (30) vekker oppsikt i hjemlandet New Zealand etter at han onsdag publiserte et bilde der han viser hvordan han pleier kroppen sin mellom kampene.

TØFFING: Sonny Bill Williams. FOTO: Scanpix
TØFFING: Sonny Bill Williams. FOTO: Scanpix

For det er ikke akkurat en tradisjonell detox-kur «Chiefs»-spilleren benytter seg av.

Metoden han bruker på bildet seg av er såkalt «Hijama terapi»: En form for sugekopp-behandling der blod suges ut av kroppen ved hjelp av vakumet som dannes. 

Metoden er opprinnelig arabisk, og skal hjelpe kroppens vev med å helbrede seg raskere etter skade (se demonstrasjon på YouTube).

Lege fnyser av metoden

Nettstedet Mashable.com har snakket med den australske legen Dr. Brad McKay. Han mener metoden ikke har noe beviselig medisinsk effekt.

– Hele teorien bak sugekopp-teknikken er at det skal hjelpe med å frigjøre giftstoffer og dårlig blod fra kroppen. I realiteten fører det bare til at du får blåmerker under huden. Det er ingen positiv terapeutisk virkning i det hele tatt, sier han til Mashable.

– Jo, det fungerer!

Jennifer Jones, som driver med alternativ kinesisk medisin og blant annet utfører sugekopp-behandling forsvarer imidlertid metoden.

Hun mener det både kan hjelpe folk med å få ned blodtrykket og at det også kan bidra til å øke fruktbarheten hos kvinner.

– Jeg har også sett at blodknuter i kroppen har løst seg opp som følge av behandlingen, sier hun.

KLASSIKER FRA ARKIVET: Vi prøvde å rense kroppen med detox – det gikk rett i dass