GRÅTKVALT: Frontfigur Jesse Hughes tok til tårene flere ganger i intervjuet med magasinet Vice. FOTO: SKJERMDUMP/YOUTUBE /
GRÅTKVALT: Frontfigur Jesse Hughes tok til tårene flere ganger i intervjuet med magasinet Vice. FOTO: SKJERMDUMP/YOUTUBE /

Brøt sammen i intervju: – Mange ble drept fordi de nektet å forlate vennene sine

Eagles of Death Metal forteller åpenhjertig om da terroristene gikk til angrep. Nå vil de gjenåpne Bataclan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Først trodde jeg at det var lydanlegget, men jeg innså fort at det ikke var det, sier Eagles of Death Metal-gitarist Eden Galindo.

Det er magasinet Vice som har intervjuet rockebandet etter terrorangrepene i Paris for snart to uker siden. I det eksklusive intervjuet forteller bandmedlemmene om massakren hvor 90 av deres fans mistet livet. 

– Jeg kjente igjen hva lyden var. Da løp Jesse mot meg, og vi kom oss til hjørnet av scenen. Vi visste ikke om vi var målet, fortsetter gitaristen. 

PÅ SCENEN: Her er Eagles of Death Metal på scenen rett før terroristene går til angrep. FOTO: MARION RUSZNIEWSKI / AFP
PÅ SCENEN: Her er Eagles of Death Metal på scenen rett før terroristene går til angrep. FOTO: MARION RUSZNIEWSKI / AFP

Forsøkte å finne kjæresten

Det amerikanske bandet spilte låten «Kiss the Devil» da de første skuddene ble løsnet i Bataclan. Da en av terroristene måtte ta en pause for å lade våpenet, fikk bandet signal om at de måtte rømme fra scenen.

– Vi løp opp trappene og inn i garderobene for å finne Tuesday (Cross, Jesse Hughes kjæreste, journ.anm.), men hun var ikke der, sier Galindo. 

Jesse Hughes, bandets vokalist og medgrunnlegger, forteller at han traff på en av terroristene da han forsøkte å finne kjæresten.

– Jeg åpnet opp døren til gangen, og da så jeg en av skytterne, og han snudde seg mot meg. Han grep etter geværet, men løpet traff dørkarmen, sier han til Vice.

Deretter løp han og flere andre ned igjen, og kom seg til utgangsdøren.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Så hørte jeg stemmen hennes.

Champagne-flaske som våpen

Bandets bassist, Matt McJunkins, gjemte seg i et rom sammen med flere fans under terroraksjonen. 

– Jeg måtte bestemme meg for om jeg ville løpe over scenen, eller komme meg til rommet og håpe på det beste. Jeg valgte rommet, sier McJunkins til Vice.

– Vi tok stoler for å barrikadere døren. Det var et lite kjøleskap, og noen hadde satt igjen en flaske champagne til etter konserten. Vi hadde den i tilfelle ...

– Som et våpen? bryter Vice-grunnlegger Shane Smith inn.

– Det var alt vi hadde.

Inne i rommet var det flere mennesker som blødde etter å ha blitt truffet, uten at bassisten kunne gjøre noe for å hjelpe. I tillegg var rommet i ferd med å bli oversvømt på grunn av en lekkasje. De hørte skudd, og etter en stund en eksplosjon – en av bombevestene som gikk av. 

– Vi visste ikke hva som skjedde, om noen forsøkte å bombe hele lokalet, fortsetter McJunkins i intervjuet.

INNSIDEN: Dette er det første bildet fra innsiden av konsertarenaen Bataclan i Paris hvor 90 mennesker ble drept. FOTO: MIRRORPIX
INNSIDEN: Dette er det første bildet fra innsiden av konsertarenaen Bataclan i Paris hvor 90 mennesker ble drept. FOTO: MIRRORPIX

– Han så rett på meg

Shawn London, bandets lydmann, var bakerst i lokalet. Han forteller om livredde mennesker som forsøkte å gjemme seg bak miksebordet hans. 

– Det var ingen steder å gå, så de løp mot meg og hoppet bak miksebordet mitt, sier London. 

– Jeg sto fortsatt oppreist, og kunne se terroristen. Han så rett på meg og skjøt, men han bommet. Han skjøt på miksebordet, da kastet jeg meg rett ned. Han trodde nok at jeg ble truffet fordi jeg gikk ned så fort.

Terroristen fortsatte å skyte. Da terroristen ropte «Allahu akbar», forsto lydmannen hva som skjedde. Flere ganger gikk terroristen tom for kuler og måtte lade, noe som gjorde det mulig å rømme.

– Han skjøt på oss, og traff glassdørene, forteller London i intervjuet.

Blødde ihjel

Bandets medlemmer kom alle uskadd fra hendelsen, men britiske Nick Alexander (36), som solgte effekter for bandet, ble drept.

– Nick var helt stille og ba ikke om hjelp før han blødde ihjel, for han ville ikke at noen andre skulle bli skadd, sier Jesse Huges og tar til tårene. 

– Kastet seg selv foran andre

Bandets andre grunnlegger, Joshua Homme, var ikke til stede i den franske hovedstaden, men fikk raskt vite hva som hadde skjedd. I intervjuet viser han og Jesse Huges frem en liste over menneskene som ble drept på Bataclan. Mange nektet å forlate vennene sine.

– Så mange ble drept fordi de ikke ville forlate vennene sine. Så mange kastet seg selv foran mennesker, forklarer Jesse Hughes. 

– Jeg skulle ønske at jeg jeg kunne snakke med foreldrene, sier Joshua Homme. 

– Jeg vil bare ned på mine knær og si: «Hva enn dere trenger». Fordi det ikke er noe jeg kan si, for ord strekker ikke til. Det er greit at det ikke er ord for det. Kanskje det ikke skal være det, utdyper han.

REISTE HJEM: Her forlater bandmedlemmene i Eagles of Death Metal Paris.  FOTO: SWNS / BULLS PRESS
REISTE HJEM: Her forlater bandmedlemmene i Eagles of Death Metal Paris. FOTO: SWNS / BULLS PRESS

Vil tilbake til Paris 

Nå vil vokalist Jesse Hughes bruke livet sitt på å «smile sammen med venner og underholde dem».

– Jeg klarer ikke å vente til vi er tilbake i Paris. Jeg klarer ikke vente på å få spille. Jeg vil tilbake. Jeg vil være det første bandet som spiller i Bataclan når det åpner igjen, sier vokalisten.

– Jeg var der da det ble stille i ett minutt. Våre venner dro dit og døde. Jeg skal dra tilbake dit og leve.

Bandet, som kommer fra Palm Desert i California, har avlyst hele sin Europa-turné inntil videre. De er imidlertid klare på at de kommer til å fullføre turneen. Eagles of Death Metal skulle egentlig ha spilt Oslo torsdag kveld,

– Vi har ikke noe valg. Vi må fullføre tuneen. Ikke bare for oss selv og fansen. Ikke bare for Nick Alexander, men fordi dette er vår måte å leve på, sier Homme.

TV 2/NTB