Start-direktør: – Alt lå i potten nå. Dette betyr alt 

Start banket sørlands-rival Jerv 3-1, beholder plassen i Tippeligaen og unngår millionkutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Start – Jerv 3-1 (1-1, 4-1 sammenlagt):

Bergen/Sør Arena (TV 2 Sporten): Scoringer av unggutten Andreas Hollingen, klubbveteranen Espen Børufsen og amerikaneren Alexandro De John sørget for at Start vant 3-1 over Jerv og beholder plassen i Tippeligaen.

Administrerende direktør Even Øgreyd Brandsdal sa etterpå til TV 2 at mellom ti og tolv millioner kroner for den økonomisk skakkjørte klubben stod på spill.

– Alt lå i potten nå. Dette betyr alt. Å starte et nytt år med tilsvarende kostnadskutt hadde jeg sett mørkt på. Men nå kan vi starte med å bygge på nytt. Det gir ekstra motivasjon.

Klubbveteranen Espen Børufsen forteller om nervøse stunder i Start-garderoben før oppgjøret mot Jerv.

– Umulig å beskrive dette
– Det er nesten umulig å beskrive dette. Vi har vært under så utrolig mye press den siste tiden. Vi leverte en ganske dårlig førsteomgang, men så får vi målet vi trengte i begynnelsen av andre omgang. Vi fikk tatt ned ballen og spilt kampen på våre egne premisser. Da er vi mye bedre enn dem. Det har vært helt forferdelig. En utrolig belastning, sier han til TV 2 Sporten, og får full støtte av 17-åringen Kristoffer Ajer.

– Vi har spilt dårlig i siste halvdel av sesongen. Jeg tror ikke du helt klarer å forstå hvor deilig dette føles, sa Kristoffer Ajer til TV 2s Harald Bredeli.

– Fantastisk for alle som er glad i Start
Start-trener Bård Borgersen mener at seieren betyr enormt mye for klubben.

– Det er en fantastisk seier for alle som er glad i Start. Vi har hatt et vanvittig tøft år. De ansatte i administrasjonen har jobbet dobbelt og spillerne har blitt færre og færre. Vi har fått så mange slag i trynet, men skapt ny energi gang på gang. Så leverer vi når det gjelder som mest. Dette har vært en tøff påkjenning, så jeg var spent på om vi skulle holde helt ut. Vi tenkte mye på å være kompakte på slutten og få inn en kontring. Og det scoret vi mål på. Det har vært en ubeskrivelig reise og et jævlig trykk, sier han.

Mads Stokkelien oppsummerer oppgjøret slik:

– Dette var en cupfinale ganger ti for oss!

TV 2-ekspert Egil Drillo Olsen er imponert over måten Start reiste seg på etter sidebyttet foran 12.500 tilskuere på Sør Arena.

– Det morsomste er at Start presterer i andre omgang. De hadde gått videre med 0-0 også, men her gjør de en god andreomgang og vinner fortjent 3-1.

Nektet å svare på Start-ryktene
Jervs trener Steinar Pedersen, som er blitt koblet til nettopp Start, oppsummerer kampen slik:

– Vi er selvfølgelig ekstremt skuffet fordi vi var så nære, men jeg er samtidig ekstremt stolt over det vi har fått til. Det har jeg også fortalt guttene i garderoben. Vi gikk til kampen full av optimisme og hadde troen på seier, men når kampen er unnagjort og vi har tapt 1-3, så må vi også si at vi er stolte over det vi har levert, sier Pedersen til TV 2 Sporten.

Han er ordknapp når han får spørsmål om han blir Starts neste trener.

– Jeg har pratet mye med min far og vet godt hvilket press de har levd under. Da vet vi også at lettelsen er stor.

– Blir du Start-trener neste år?

– Det blir bare spekulasjoner. Jeg har ikke hørt noe, og det har ikke Jerv heller, svarer Jerv-treneren.

Svarte på tiltale etter fire minutter
Start brukte bare fire minutter av andreomgang på å riste av seg skuffelsen etter Jervs utligning.

Espen Børufsen, som har spilt for Start i ti år, snek seg mellom to forsvarsspillere og pirket inn 2-1-ledelse.

– Den scoringen kan være verdt flere titalls millioner kroner. De gamle er eldst på Sør Arena. Det var en enorm lettelse på tribunen etter den scoringen, kommenterte TV 2 Sportens Harald Bredeli etter Starts 2-1-scoring.

Tok bølgen etter De John-scoring
I det 65. minutt ble Starts målscorer Espen Børufsen tatt av banen til fordel for Espen Hoff. Ifølge Start slet målscoreren med en skade i foten.

Åtte minutter tok hele Sør Arena bølgen etter at Alexandro De John økte til 3-1-ledelse. Start snappet ballen etter at Jerv fikk corner, og etter en lynrask kontring fikk Alexandro De John. Han satte ballen effektivt i nettaket.

– Nå skal dette være kjørt. En forbilledlig kontring av Start, sa TV 2-ekspert Egil Drillo Olsen om scoringen.

Nervøs start på kampen
Etter en nervøs og litt rotete start på kampen, der Jerv hadde et lite overtak, overtok gradvis gultrøyene fra Kristiansand mer og mer av spillet hjemme på eget gress.

Men verken Start eller Jerv maktet å skape de helt store sjansene i løpet av kampens første 20 minutter.

Først etter en drøy halvtimes spill kom den første sjansen. Jerv fikk corner, og Henrik Robstadskrudde ballen i tverliggeren og ut. 

– Der så det ikke ut som om Opdal hadde kontroll, og Start har ikke vært flinke nok i gjenvinningsfasen. Jerv er i ferd med å ta over initiativet i kampen, sa Egil Drillo Olsen etter sjansen.

Unggutt sendte Start i ledelsen
Rett før pause svarte imidlertid Start etter at Jerv styrte kampen. Andreas Hollingen, som er utlånt til Start fra Ole Gunnar Solskjærs Molde, viste frem skuddfoten fra langt hold og klinket Start i ledelsen.

– Den scoringen kom nesten ut av ingenting. Det var et langskudd som kom etter at Jerv hadde åtte spillere på rett side av ballen. Og Jervs keeper Knutsen burde kanskje reddet skuddet, mente Drillo om Starts 1-0-scoring.

Men på overtid i første omgang utlignet Jerv etter svakt forsvarsspill av Start. 

Utlignet på overtid i første omgang
Dennis Agyare Antwi gjorde ingen feil alene med Håkon Opdal i Start-buret, og sørget for 1-1 og 2-2 sammenlagt før lagene gikk til pause.

– Han holdt seg fint på beina og scoringen var godt satt. Han plasserte ballen fint i mål ved stolperoten. 1-1 ved pause var et rettferdig resultat til pause, mente Drillo.

Drillo spådde Start-seier
Den første kampen mellom lagene i Grimstad endte 1-1. TV 2-ekspert Egil Drillo Olsen sa før returkampen at han ville bli forundret om Jerv vant over Start i returkampen.

– Jerv er ikke et stort fotballag, men har hatt med seg en del marginer denne sesongen. Normalt vil dette Jerv-laget være et nummer for lite for Tippeliga-klubben Start, konkluderte han.

Freddy Dos Santos mente Jerv var favoritter før kampstart.

– Rammen rundt kampen var en drøm. Jeg hørte Start sa de ikke var nervøse, men Start har vært for svake i alle ledd. Det er kun takket være keeper Opdal at klubben ikke har rykket ned. For meg var Jerv en knapp favoritt, mener TV 2-ekspert Freddy Dos Santos.

Slik startet lagene:

Start: Opdal – Kristjánsson, Christensen, De John, Rindarøy – Aase, Ajer, Breimyr, Børufsen – Hollingen, Stokkelien

Jerv: Knutsen – Knudsen, N. Andersen, G. Andersen, Robstad – Jenssen, Hagen, Myhre, Antwi, Omoijuanfo – Lind