Skal du kjøpe stavmikser til jul? 

Matkontrollen har testet både billige og dyre stavmiksere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En god stavmikser skal ha et godt grep, den skal ha en kraftig motor, og et skarpt knivblad, forklarer kjøkkensjef ved Kolonihagen, Thomas Kongstad.

Han skal sammen med kjøkkensjefen til Funky Fresh Foods, Paulius Gasparavicius, teste stavmiksere for Matkontrollen.

Kokkene skal vurdere til sammen fem stavmiksere. Og her kommer både dyre og rimeligere maskiner godt ut.

Testen dyreste, Bamix Deluxe superbox er testes klare vinner. Stavmikseren har flere typer kniver og kan lage alt fra skum og pureer og grovhakkede råvarer.

Thomas Kongstad og Paulius Gasparavicius tester stavmiksere. FOTO: MATKONTROLLEN / TV 2
Thomas Kongstad og Paulius Gasparavicius tester stavmiksere. FOTO: MATKONTROLLEN / TV 2

Bloggere uten stavmikser-erfaring

Kokkene tester stavmiksere som er valgt ut av to matbloggere. Tuva Winsløv Dyvik og Caroline Refsum driver bloggen Citrus og Champagne.

Venninne har fått teste til sammen ti stavmiksere over en periode på tre måneder. Stavmiksere fra Braun, Bosch, Bamix, Philips og OBH Nordica har vært med. To stavmiksere fra hver produsent: Deres billigste modell, samt produsentens egne favoritter.

Matbloggernes fire favorittmodeller blir med videre til kokketesten. I tillegg tar vi med stavmikseren som fikk lavest score hos bloggerne. Dermed blir følgende stavmiksere testet av kokkene:

  1. Bamix Deluxe Superbox
  2. Braun Multiquick 7
  3. OBH Nordica frost
  4. Philips Avance collection


Hos matbloggerne havnet testens billigste modell nederst, Philips daily collection. Denne kommer også dårligst ut hos kokkene. Den er god på enkle ting som smoothier, men den er ikke sterk nok til hardere råvarer.

Vil ha en stillegående stavmikser

Testens vinner Bamix Deluxe Superbox er også testens mest stillegående stavmikser.

– Jeg har brukt den masse på kveldstid, og selv om vi bor i en ett-roms så har aldri datteren min våknet, sier Tuva, som er mor til en ettåring.

Men ønsker man ikke å bruke tusenlapper så finnes et godt alternativ. OBH Nordicas frost er både stillegående, og den har en kraftig motor.

Ekstrautstyr

Har du god plass på kjøkkenet kan Brauns Multiquick 7 være et godt alternativ. Her får du med syv ulike kniver, en visp og tre beholdere. Denne stavmikseren kommer på tredjeplass i testen.

– Beholderne som følger med er veldig bra om du skal lage suppe, for eksempel. De gjør det lettere å få glattere konsistens, sier Kongstad.

Begge kokkene er enige i at man ikke bør kjøpe den dyreste og beste om man ikke bruker stavmikser så ofte. Bamix finner man ofte på profesjonelle kjøkken og kokkene tror flere av de rimeligere stavmikserne kan gjøre jobben like godt, om de ikke brukes for ofte.

 

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst