GUL FEIRING: Jerv-spillerne har lagt bak seg en fantastisk sesong - uansett utfall mot Start på Sør Arena.  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
GUL FEIRING: Jerv-spillerne har lagt bak seg en fantastisk sesong - uansett utfall mot Start på Sør Arena.  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

TV 2s ekspert: – Jerv er kommet for å bli i norsk toppfotball

Askeladd-klubben spilte i 3. divisjon i 2013. Neste år kan det bli Tippeliga-spill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Start - Jerv direkte på TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no fra kl. 19.00!

I fjor var det dugnadsklubben Mjøndalen som skapte Askeladd-stemning med seier over Brann i kvalifiseringen og et sensasjonelt opprykk til Tippeligaen.

Nå er det vesle Jerv som har den samme eventyrrollen etter en fantastisk 2015-sesong. Onsdag kveld kan Grimstad-klubben sikre seg plass i Tippeligaen med seier borte over sørlandsrival Start. 

Klarer de det, vil Jerv fullføre en utrolig opprykksrekke uten sidestykke i norsk toppfotball i moderne tid.

– De vil etablere seg i 1. divisjon

I 2013 spilte nemlig Jerv i 3. divisjon (!). Så ble det opprykk til 2. divisjon, før Obos-ligaen ble et faktum etter 2014-sesongen. 

Med opprykk onsdag kveld vil klubben ha rykket opp tre ganger på tre sesonger.

Men uansett om det blir Tippeliga-spill eller ei etter onsdagens kamp, så har Jerv lagt et godt grunnlag for å bli værende i toppen, tror TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Jeg tror Jerv er kommet for å bli i norsk toppfotball. Det betyr at de vil klare å etablere seg i 1. divisjon, og kanskje kjempe om Tippeliga-opprykk om noen år. Med mindre de rykker opp allerede nå, da, sier han.

Og det tror Mathisen fort kan skje. Spesielt etter at den første kampen i Grimstad endte 1-1.

– Den første kampen ble så jevn som forventet. Baneforholdene gjorde riktignok sitt til at det ble en spesiell kamp, og lagene måtte spilte deretter. Men de tok og følte på hverandre og 1-1 var helt greit, sier han.

– Nå blir det fullt fyr i teltet på Sør Arena. Start er selvsagt i førersetet og har et favorittstempel. Det sier seg selv. Men Jerv viste på søndag at de er fullt på høyde. De har ingen respekt for Start og de tror helt åpenbart på Tippeliga-spill neste sesong. Og det kan også fint skje, sier Mathisen.

Se og følg kampen minutt for minutt i vårt livesenter fra kl. 19.00!

– Fortjener Tippeliga-plass

Hvis det skulle bli opprykk, så vil naturlig nok diskusjonen om Jerv som klubb «har noe å gjøre i Tippeligaen» komme. Det vil si, diskusjonen pågår utvilsomt blant en rekke fotballinteressert over hele Norge allerede.

Mathisen har en enklere tilnærming til spørsmålet.

– Hvis Jerv rykker opp, så har de like mye i Tippeligaen å gjøre som alle andre. Så enkelt er det. Men om Jerv vil klare å etablere seg der, er jeg mer usikker på. Det er bare å se på de lagene som gikk opp i fjor. Sandefjord var det overlegent beste laget i 1. divisjon i fjor, mens de var det overlegent dårligste laget i Tippeligaen i år. Mjøndalen fikk det også tøft og rykket ned, mens Tromsø berget plassen til slutt, sier han.

– Men uansett om Jerv skulle klare opprykk eller ikke, så kan ingen ta fra dem den strålende prestasjonen de har levert i år. De har vist seg frem på en god måte og Grimstad er med rette stolte av klubben sin. Og de har lagt et godt grunnlag for å bli værende i toppen, sier Mathisen.

Jerv-trener Steinar Pedersen får mye av æren for de fantastiske resultatene i år. Den tidligere Tippeliga-ringreven overtok klubben foran 2014-sesongen og har ledet de rett opp fra 2. divisjon og til Tippeliga-kvalik.

Han ler av spørsmålet om Jerv «har noe å gjøre i Tippeligaen».

– Vel, vi er i den posisjonen vi er nå og det har vi gjort oss fortjent til. Prestasjonene vi har levert i år har vært fantastiske, og vi har kommet oss gjennom to tøffe kvalifiseringskamper, sier Pedersen til TV 2.

– Men samtidig så ser alle hvordan Levermyr ser ut som stadion, og at vi er en liten klubb. Men det vil uansett være en fantastisk mulighet til å utvikle oss videre på. For å si det sånn: Vi tar gjerne en plass i Tippeligaen, vi, sier han og smiler godt.

– Vi har satt Grimstad på kartet

Den tidligere Start-, Lillestrøm-, IFK Göteborg- og Borussia Dortmund-spilleren er ellers enig med Mathisen i at Jerv vil komme godt ut av kvaliken – uansett.

– Nå er det 90 minutter igjen som skal avgjøre det hele. Hvis vi er gode nok, så klarer vi det. Hvis ikke, så vil det fortsatt være mye hardt arbeid som gjenstår. Men dette er uansett utrolig inspirerende for Jerv som klubb. Vi har skapt ny motivasjon og gitt både klubben og byen et løft. Vi har satt Grimstad på kartet, sier Pedersen.

40-åringens prestasjoner fra sidelinjen har også gjort han tydeligere som et het trener på det norske fotballkartet. Etter det TV 2 erfarer kan Pedersen være på vei til trenerstolen i Start hvis Jerv ikke skulle klare å rykke opp.

Pedersen selv vil si lite om fremtiden, annet enn at han fortsatt har kontrakt med Jerv ut 2018.

Mathisen tror ikke Jerv nødvendigvis vil slite blytungt om suksesstreneren forsvinner før jul.

– Hvis Steinar Pedersen forsvinner, så får selvsagt Jerv en stor utfordring. Han har vært en av hovedårsakene til suksessen. Samtidig har Jerv satt seg selv i en god posisjon og de vil være attraktive for andre trenere. Jerv har vist seg frem som en bra klubb som driver fornuftig og nøkternt.

– Pedersen selv har også vist seg frem på en bra måte, så det vil nok være andre klubber enn Start som er interesserte i å hente ham, sier Mathisen.

Godt trente Jerv-spillere

En av suksessfaktorene bak Pedersens vinnerformel i Jerv er trening. Hard trening. 

Mathisen påpekte allerede før kvalikfinalen at Jerv har utmerket seg med godt gjennomtrente spillere, og at det derfor ikke er tilfeldig at de har avgjort flere viktige kamper i sluttminuttene i høst. Seinest da de utlignet mot Start fire minutter før slutt forrige søndag.

Pedersen – som selv gikk for å være svært godt trent da han var spiller – bekrefter at det fysiske aspektet spiller en viktig rolle i klubben.

– Det handler om å skape en god kultur. Dette er en semi-profesjonell tilværelse, og da er vi avhengige av at spillerne tar et stort ansvar. Og den måten de har respondert på fortjener de virkelig honnør for, sier han.

Og legger smilende til:

– Skal du prestere godt i fotball, så er det en stor fordel å være godt trent. 

Pedersen smiler også når spørsmålet om hva han tenker om å eventuelt sende moderklubben Start ned i Obos-ligaen. Kristiansunderen spilte for Start i perioden 1994 til 1996, 2002 til 2007 og en håndfull kamper i 2012.

– Det er mange følelser i sving. Selvsagt er det det. Å si noe annet vil ikke være ærlig mot hverken med selv eller omgivelsene rundt meg. Men jeg har en profesjonell tilnærming til dette. Jeg ønsker at mitt lag skal lykkes. Dette handler om mye mer enn bare meg. Jeg trener dette fantastiske laget og vil ha det opp. Så enkelt er det, sier Pedersen.

29 år gammel milliardærsponsor

Foruten en god dugnadsånd og entusiasme rundt klubben, så er det et annet viktig moment som taler til Jervs fordel: Den gode økonomien.

Om ikke direkte inn mot den avgjørende kampen mot Start, så i hvert fall med tanke på den videre fotballfremtiden i Grimstad.

Jerv støttes nemlig av den 29 år gamle enearvingen til Ugland-konsernet, Knut Nikolai Tønnevold Ugland.

Han har vært Jervs hovedsponsor de siste årene og er selv god for 1,8 milliarder kroner. Men noen kjøpefest har ikke Ugland lagt opp til.

I et intervju med Agderposten i forrige uke avviste han at det var aktuelt «å ta en Røkke og Gjelsten» med Jerv.

– Vi har alltid sagt at vi ikke kommenterer tall. Vi må sette oss ned med Jerv og andre aktører og se hva som er mulig å få til. Men vi skal ikke opp i det budsjettet som Start har. Klubben skal fortsatt være basert på dugnadsånd, sa Ugland til avisen, og la til:

– Klubben må ikke ta på seg så mye kostnader at det ikke er mulig å reversere det om det igjen skulle komme dårlige tider. Det er klubben Jerv som er viktigst, uansett hvilken divisjon.

Start har for ordens skyld i år et budsjett på 54 millioner kroner. Til sammenligning har Jerv mer beskjedne 9,5 millioner kroner å rutte med. 

– Jerv gjør det helt på den riktige måten med en nøktern og god økonomi. De har heller ingen «gammel moro» med seg fra de ville fotballårene i Norge på tidlig 2000-tallet. Det er en stor fordel, sier Mathisen.

– Knut Ugland er også en bra mann å ha i ryggen. Han er ekstremt fotballinteressert og er en flink forretningsmann. Samtidig vil han aldri pøse inn med masse penger i klubben, men sikre en god og fornuftig drift. 

– Han er i grunn som resten av Jerv-familien: Jovial, fornuftig og humørfylt. Han har også tidligere spilt for Jerv i 3. divisjon og har utvilsomt hjertet sitt fullt og helt i klubben, sier Mathisen.