– Langrenn er blitt en rikmannssport

TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset reagerer på utstyrshysteriet blant unge langrennsløpere. Han mener skiidretten er i ferd med å vokse fra folket. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En undersøkelse NTNU har utarbeidet for Skiforbundet viser at 14-15 år gamle langrennsutøvere i snitt har tre par ski i hver stilart.

Odd-Bjørn Hjelmeset, som selv er langrennspappa, mener dette er helt unødvendig.

– Vi må legge til rette for at alle skal kunne være med, slik det er nå har dette blitt en rikmannssport. Og det ønsker jo ikke skiidretten. Ett par klassiskski og ett for fristil bør være nok for utøvere opp mot juniornivå. Vi må skåne de yngre for dette utstyrspresset, mener den tidligere verdensmesteren i langrenn.

Skiforbundet tar grep
I november arrangerte Norges Skiforbund det de kaller for "byttehelgen". Over 50 klubber med geografisk spredning var med på opplegget. 

– Det går ut på at utstyr som er blitt pent brukt i et år, kan komme noen andre til nytte. Det selges veldig mye bra utstyr for en lavere pris og det er bedre at dette blir brukt enn at det ligger og støver, sier John Anders Mohn Gaustad fra Norges Skiforbund.

Forbundet erfarer at utstyrshysteriet har tatt litt av i enkelte miljøer. Nå prøver de å kommunisere at brukt er bra. 

– Vi har fått en fantastisk respons på dette opplegget! Det er et prosjekt vi vil jobbe videre med ganske umiddelbart sier Gaustad. 

Får drahjelp av profilene
Langrennsprofiler som Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen er med å fronte bytteprosjektet. Selv sier Bjørgen at hun gikk skøyte-skirenn med klassiske ski til hun var 14 år og Uhrenholdt Jacobsen sier at hun alltid arvet ski fra sin eldre bror. 

– Vi får god drahjelp av våre landslagsutøvere som er veldig ektefølt fra deres side, sier Gaustad. 

Men er ikke profilene med på å øke utstyrspresset med egne kolleksjoner og personlige sponsorer? 

– Jeg ser problemstillingen og det er klart at det er et stort bilde som henger sammen. At våre beste utøvere blir sponset og derfor går med mye dyrt utstyr, gjør at de unge blir inspirert. Men vi i Norges Skiforbund prøver å presisere at det for en barne- og ungdomsutøver ikke er nødvendig med masse dyrt utstyr. Når du er voksen derimot og har råd til ekstra skiutstyr, så kan det være en måte å få skiglede på.

Utstyret er ikke det viktigste når du er ung
Gaustad sier at det er vanskelig å svare på hvor mye forskjell riktig utstyr kan utgjøre. Men at det på toppnivå er veldig små marginer på utstyret som utgjør en forskjell, mener han det er liten tvil om.

– Når det gjelder barn og unge derimot, er den viktigste jobben den de gjør selv. Du kan heller tjene litt ekstra på utstyr når du blir eldre, men det er fryktelig lite i forhold til det du kan gjøre selv av teknisk og fysisk trening, sier Gaustad som selv har vært aktiv langrennsutøver.

Han mener at foreldrene har et viktig ansvar.

– Hvis majoriteten holder litt igjen på pengenivået, så vinner den kollektive fornuftige holdningen. Sånn var det da jeg vokste opp, noen hadde masse nytt utstyr, men flesteparten holdt kostnadene på et normalt nivå.

Frafallsgrunn
Det er ikke bare i langrennsmiljøet at utstyrspress og økte utgifter bekymrer. Svømmepresident Per Rune Eknes mener økonomi er en av de største grunnene til at så mange slutter med idrett tidlige i tenårene.

– Det store frafallet fra idretten i 13-14-årsalderen er en generell utfordring. Jeg tror dette er en viktig grunn, sier han. 

Eknes mener idretten må ta grep, men at de ikke kan snu utviklingen alene.

– Dette er et samfunnsproblem som ikke kan skyves over på idretten alene. Her må flere bidra, ikke minst må alle foreldre være bevisste på at ikke de bidrar til at stadig dyrere utstyr blir normalen.