FLERE UTENLANDSKE SPILLERE: Qatars fotballandslag har hele 14 spillere med utenlandsk opprinnelse. I den forrige landskampen var sju utlendinger på banen. Her er laget avbildet før en treningskamp mot Singapore tidligere i høst. Foto: Scanpix
FLERE UTENLANDSKE SPILLERE: Qatars fotballandslag har hele 14 spillere med utenlandsk opprinnelse. I den forrige landskampen var sju utlendinger på banen. Her er laget avbildet før en treningskamp mot Singapore tidligere i høst. Foto: Scanpix

Nå gjør de det igjen:
– Qatar kjøper seg et nytt fotballandslag

Qatar henter inn utlendinger i stor stil foran fotball-VM i 2022. – Horribelt, sier Øyvind Alsaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den vesle ørkenstaten Qatar sjokkerte en samlet håndballverden med sølv under VM på hjemmebane i vinter.

Sølvmedaljen fikk likevel en litt uggen bakside. Den qatarske troppen inneholdt kun fire spillere som var født og oppvokst i landet, og i finalen var det ingen av dem som startet. 

I stedet hadde Qatar et slagkraftig lag med hele tolv toppspillere som var kjøpt og betalt for å representere nasjonen. Reaksjonene lot selvsagt ikke vente på seg. TV 2s håndballblogger var blant dem som mente det hele var «flaut, flaut, flaut».

Ubeseiret på vei mot VM i 2018

Nå er Qatar i ferd med å bygge opp en ny fremmedlegion. Denne gangen er det snakk om fotball.

For nasjonens fotballlandslag har cruiset gjennom de to første rundene av den asiatiske VM-kvalifiseringen i høst og er allerede klar – som første lag – for tredje runde. Qatar er ubeseiret med en solid målforskjell på 27-2 (!). Blant seirene er riktignok en målrik 15-0-kamp mot miniputten Bhutan. Men qatarene har også slått og lagt bak seg en nasjon som Kina.

Veien mot VM i Russland i 2018 er dermed plutselig blitt mye mer overkommelig for et land som aldri tidligere har vært i et fotball-VM. Fra før er de selvsagt allerede sikret VM-plass om sju år som vertsnasjon for det svært kontroversielle mesterskapet i 2022.

Men med i landslagstroppen er hele 14 spillere med utenlandsk opprinnelse, melder danske Ekstrabladet. På kommentatorplass melder avisen at «Qatar har kjøpt inn i stor stil» de siste årene.

Og det virker også slik. I den forrige landskampen (3-0-seier over Bhutan) fikk hele sju spillere som hverken var født eller oppvokst i landet spilletid. Spillerne kommer fra land som Marokko, Brasil, Algerie, Ghana, Kuwait, Bahrain og Sudan.

Alsaker: – Horribelt

TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker reagerer sterkt på den qatarske praksisen.

– Dette er horribelt. Men det er bare enda et eksempel på den pengegaloppen som FIFA dessverre har lagt grunnlag for. De kjøper seg til et godt landslag ettersom de ikke har noen egen fotballkultur, sier han til TV 2.

– Men det er slik de driver i Qatar. De henter inn masse fremmedarbeidere som holder landet i gang, og de er ellers vant til at penger løser alt. Det er ikke vakkert i det hele tatt, sier Alsaker.

Det er kommentatorkollega Harald Bredeli enig i. Den erfarne journalisten har kommentert både fotball og håndball de siste årene, og fulgte naturlig nok Qatars ferd mot sølv i håndball-VM med argusøyne.

– Dette er definitivt ikke vakkert. Det er fryktelig å se på. Men jeg er ikke overrasket. Dette føyer seg bare inn i rekken av grums rundt Qatar de siste årene, sier Bredeli til TV 2.

Og fortsetter:

– I håndball-VM oppnådde de selvsagt kanonresultater, men de kjøpte seg til et sølv. Det var rett og slett en uhyrlighet å se på. Og med den «suksessen» de hadde der, så ønsker de selvsagt å gjenta bedriften inn mot fotball-VM også. Det er forferdelig.

FIFA ville stoppe Qatar

Det hører med til historien at reglene for landslagsbytte er betydelige mildere innen håndballen enn fotballen. En håndballspiller trenger «bare» å vente gjennom en tre års karantene før han eller hun kan aksle sin nye landslagstrøye. 

For en fotballspiller er det langt verre. I det øyeblikket man har spilt en A-landskamp for en nasjon er man låst livet ut. Da kan en aldri spille for et annet land igjen.

Det har det qatarske fotballforbundet tatt konsekvensen av. Allerede i 2004 forsøkte de å lokke den brasilianske trioen Dede, Ailton og Leandro – som alle spilte i Bundesliga – med store pengesummer for å spille for nasjonen. 

Ingen av dem hadde noensinne blitt kalt opp til den brasilianske A-troppen, og var dermed ikke låst fast. Trioen ønsket også å spille for Qatar, og var rapportert til å allerede være på plass i hovedstaden Doha. Men FIFA satte til slutt foten ned.

– Det å skifte statsborgerskap strider mot fotballens ånd. En slik trafikk må stoppes øyeblikkelig, sa daværende FIFA-president Sepp Blatter, ifølge ESPN.

Nå sier derfor reglene at alle spillere over 18 år må vente i fem år for å bytte nasjon, selv om de ikke har A-landskamper. Eller mer presist: De må ha spilt i nasjonens hjemlige liga i minst fem år.

Henter unggutter fra hele verden

Det stoppet likevel ikke qatarene. Dagens landslagstropp inneholder nemlig ikke aldrende og etablerte brasilianere, men derimot unge spillere med opprinnelse fra land som Ghana, Kongo, Marokko, Uruguay, Algerie, Kuwait, Bahrain, Sudan, Palestina og Saudi-Arabia. Og selvsagt Brasil.

Blant profilene er målmaskinen Boualem Khoukhi (opprinnelig fra Algerie), som har ti mål på 17 landskamper. I tillegg har karer som Mohammed Muntari (Ghana), Karim Boudiaf (Frankrike/Algerie) og Ali Assadalla (Bahrain) bidratt til suksessen.

Veteraner som Wesam Risik (Palestina) og Sebastian Soria (Uruguay) har også markert seg de siste årene.

En fellesnevner for de fleste fremmedimportene er deres unge alder. Den store majoriteten i landslagstroppen er nemlig født i 1990 og seinere. 

En annen fellesnevner er at de fleste har fått sin fotballoppvekst og utdannelse gjennom Aspire Academy i Doha, et toppmoderne senter med fasiliteter og trenerapparat i verdensklasse som ble startet i 2004. 

Det qatarske fotballforbundet har det siste tiåret hentet en rekke unggutter fra hele verden, skrevet de inn på Aspire Academy, gitt de solid lønn og lagt til rette for qatarsk statsborgerskap. 

Blir Xavi landslagstrener? 

Blant trenerne som styrer på Aspire Academy er flere hentet fra akademiene til både Real Madrid og Barcelona, inkludert Felix Sanchez, mannen som «oppdaget» Lionel Messi på verdenskjente La Masia.

I tillegg er tidligere Barca-stjerne Xavi involvert i støtteapparatet til det qatarske landslaget. 35-åringen forlot Barcelona etter forrige sesong og skrev under en svært lukurativ avtale med den qatarske klubben Al Sadd. Spanjolen er også forpliktet til å være ambassadør for VM i 2022, i tillegg til en mulig trenerjobb for det qatarske landslaget.

Qatarene selv tar kritikken med stor ro.

– Antallet av utenlandske spillere på landslaget vårt er overdrevet. For oss er alle qatarske spillere og vi følger FIFAs regler. Spillerne har rett til å representere vårt land, enten de er født her, om deres foreldre er født her eller om de har spilt i vår liga i fem år fra de var 18 år, sa generalsekretæren i det qatarske fotballforbundet Mansour Mohammed Al Ansari til BBC tidligere i år.

Og la til:

– Vi har ingen strategi om å hente inn utenlandske spillere.

– Det er satt i system og helt fryktelig

Det argumentet kjøper hverken Alsaker eller Bredeli.

– Et landslag bør bestå av landets innbyggere, og ikke innkjøpte leiesoldater. Det finnes selvsagt naturaliserte brasilianere på flere landslag over alt nå. Det er greit nok. Men det burde vært satt et tak på to til tre spillere på hvert landslag, sier Alsaker.

– En og annen utøver som bytter landslag går greit. Det har også Norge benyttet seg av tidligere i håndball, selv om det skapte debatt. Det har også forekommet i andre nasjoner, i både håndball og fotball. Men det er ikke i nærheten av det Qatar nå holder på med. Dette er satt i system og helt fryktelig, sier Bredeli.

At Qatar opererer innenfor regelverket gjør det ikke noe bedre, ifølge Alsaker.

– Det er kanskje innenfor regelverket, men det sier vel egentlig alt om at reglene er ikke gode nok. Her bør FIFA tette hullene og endre reglene så fort som mulig. Det krever likevel at FIFA får inn et nytt og mer fornuftig styre, sier han.

Det er Bredeli helt enig i.

– Reglene bør endres. Det er ikke sånn det skal være i internasjonal fotball. Å kjøpe seg et landslag er og blir fryktelig. Det finnes strenge regler for økonomisk doping og det er satt kvoter for hvor mange utlendinger det er lov å ha i klubbfotball. Da burde det være mulig å regulere dette også, sier han.

– Qatar er en slavestat

Qatar er allerede under sterk kritikk for måten de bygger opp landet til fotball-VM i 2022 på. Først og fremst grunnet de forferdelige forholdene som fremmedarbeiderne jobber under.

Det er også blitt rapportert et stort antall ulykker og dødsfall i bygningsarbeidet med de nye praktstadionene. Det anslås at over 4000 fremmedarbeidere vil miste livet før den første VM-kampen spilles i 2022.

Og den kampen skal for ordens skyld finne sted i desember, ettersom det varme klimaet i landet ikke tillater en VM-turnering på sommeren, slik fotball-VM er tradisjonelt blitt arrangert siden oppstarten i 1930. Også det har skapt sterke reaksjoner, selv fra FIFAs egne rekker

I tillegg har beskyldningene om urent spill i forbindelse med selve tildelingen florert heftig. Ikke minst etter korrupsjonsskandalen og bråket rundt Sepp Blatter.

Generalsekretær Sharan Burrow i International Trade Union Confederation (internasjonal arbeiderorganisasjon, red. anm) mener FIFA bør avlyse VM i Qatar i 2022.

– Qatar er en slavestat. FIFA vet at Qatar en en slavestat. Sponsorene vet at FIFA vet at Qatar er en slavestat. Vi har fortalt FIFA i tre år at rettighetene og forholdene til arbeiderne i Qatar må forbedres, men ingenting har skjedd, sa hun til TV 2 i mai.

Alsaker: – Jeg håper Qatar mister VM

Alsaker håper også mesterskapet i 2022 blir flyttet til et annet land.

– Alt grumset som stadig kommer opp er bare flere og flere eksempler på at Qatar ikke skulle fått VM i det hele tatt. Jeg håper Qatar mister VM. Det ville vært det beste, sier han.

– Qatar skaffer seg et VM på skittent vis og forsøker så å bygge et landslag med leiesoldater. De peker nese til alle de gode idealene som finnes i fotballen. De burde heller snudd på det: Først kunne de bygget opp en fotballkultur, før de eventuelt kunne søke et VM i rettferdig konkurranse med andre nasjoner, sier Alsaker.

Den tanken skriver kollega Bredeli gladelig under på.

– Det er skittent. Jeg kjenner naturlig nok ikke til detaljene rundt tildelingen av VM i 2022, men det skal mye til for at alt foregikk på riktig måte der. Men en ting er hvordan de skaffet seg VM. Så er det måten de bygger seg opp til VM på. Og nå hvordan de forsøker å skaffe seg et landslag. Det er til de grader ulekkert, sier han.

PS! Qatars neste hinder før et eventuelt fotball-VM i 2018 er den tredje kvalifiseringsrunden, som spilles mellom 1. september 2016 og 5. september 2017. Der skal tolv lag kjempe om fire direkteplasser til VM, i tillegg til en plass i playoff mot en nasjon fra CONCACAF (det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet).