Hopp-kometen fikk mentraltrener i 18-årsgave av foreldrene

Mental trening gjør at Daniel-André Tande ikke lar seg prege av oppstyret etter hans første verdenscupseier. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 (Kongsberg): Et døgn etter at han tok sin første verdenscupseier under sesongåpningen i Klingenthal, er Daniel-André Tande hjemme igjen hos mamma og pappa. 

- Du må komme inn og se på blomstene. Du har fått blomster av fylkesordføreren, sier mamma Trude når sønnen kommer inn døra. 

Blomster, gratulasjoner og litt oppstyr hører med når man får stå øverst på pallen for første gang i karrieren. 

- Hvordan har dagen i dag vært da?

- Den har vel vært ganske normal. Det har vært en reisedag, gliser 21-åringen og fortsetter: 

- Men med litt ekstra aktivitet på telefonen da.

Føler ikke noe press

Tande virker fattet og rolig et døgn etter at han sikret sin første verdenscupseier, i motsetning til en stolt og overlykkelig mor ved siden av ham i sofaen. 

- Jeg og mamma har en litt sånn telepatisk greie. Jeg forholder meg rolig, mens hun tar seg av det å ta av, ler han, og mamma Trude nikker fra sofahjørnet. 

Neste helg er det ny runde med verdenscup i Kuusamo i Finland, men 21-åringen føler ikke at det er noe press for å vinne igjen. 

- Før jeg begynner å vinne mange hopprenn, vil jeg helst holde meg stabilt oppe blant topp 10. Hvis man klarer det, så er det så lite som skal til før man klarer å komme seg helt opp til toppen mye oftere, sier han. 

Mentaltrener i 18-årsgave

Da han Tande gikk siste året på videregående, slet han med å få helt til hoppingen. Mamma og pappa så hvordan det plaget 18-åringen og forsøkte nye alternativer for å hjelpe ham videre. 

- Vi så jo at han slet med hoppingen, så vi kjøpte faktisk noen timer med mentraltrener til ham i bursdagsgave, forteller mamma Trude. 

- Jeg hadde veldig liten tro på det da, ler Tande. 

Nå han han full tiltro til mental trening og mener det er nettopp det som vil hjelpe ham med å fortsette å prestere i hoppbakken. 

- Er det vanlig med mentale trenere i hoppsporten?

- Det vet jeg ikke. Jeg har ikke snakket med noen andre som har det, men jeg tror at landslaget mest sannsynlig skal få inn en mentaltrenerressurs fra Olympiatoppen neste sesong, sier han.