Sissel Kyrkjebøs favorittpepperkaker

Sissel Kyrkjebø gjestet kjøkkenet til Wenche i dag. De laget pepperkaker med litt ekstra ingefær for å glede sangfuglen fra Bergen.

Dette trenger du:

  • 250 g sukker
  • 2 dl lys sirup
  • 1 ss kanel
  • Ca 2 ts malt tørket ingefær
  • 1 ½ ts malt nellik
  • 1/2 ts malt anis
  • ¼ ts malt pepper
  • 1 ss natron
  • 250 g smør
  • 2 egg
  • 400-500 g hvetemel (avhengig av hvor store eggene er)

Slik gjør du:

Sissel Kyrkjebøs favorittpepperkaker FOTO: TV 2 / TV 2
Sissel Kyrkjebøs favorittpepperkaker FOTO: TV 2 / TV 2

Kok opp sukker og sirup, ikke fosskoke, sukkeret skal bare smelte i sirupen.
Trekk kasserollen vekk fra platen.
Bland sammen kanel, ingefær, nellik, anis og pepper og rør inn i sirupsmassen.
Rør inn natron, godt og raskt inn.
Det vil begynne å skumme litt, og deigen vil bli lysere på farge (den vil bli mørkere igjen).
Ha smør i biter i en stor bakebolle og hell den varme siruspmassen over.
Rør til smøret har løst seg opp, og massen er avkjølt til romtemperatur.
Rør inn sammenpiskede egg.
Halvparten av hvetemelet røres inn litt etter litt, til en glatt, fast deig.
Dette er en tung deig å røre for hånd.
Ta deigen ut på benkeplaten og elt inn siste halvpart av hvetemelet.
Elt til en smidig deig.

Dekk deigen med plast, og sett kaldt i kjøleskapet 2-3 timer.
Ta deigen ut på melet bakebord.

Del i tre eller fire emner, og kjevle ut ett og ett.
Kjevle ut til en jevn tykkelse.
Så tynne som mulig, men ikke så tynne at de går i stykker.
Børst vekk overflødig mel med en pensel.
Stikk ut ønskede figurer og legg over på bakepapirkledt stekebrett.
Stek i varm stekeovn 210oC, på midterste rille i 7-8 min.
Steketiden er avhengig av tykkelsen på pepperkakene.
La de ferdig stekte pepperkakene hvile 2-3 min på stekebrettet, før de legges på rist til avkjøling.
Pynt med melisglasur (eggehvite og melis), og dekorer med for eksempel nonstop eller annet snop.
De ferdig pyntede pepperkakene vil bli myke hvis de legges i boks, men holder seg sprø i romtemperatur i 5-6 dager.

TIPS: Oppbevar pepperkaker uten glasur i en tett boks og pynt etterhvert.
Melisglasuren holder seg i en tett sprøytepose/frysepose.