sylvia brustad (Foto: TV 2)
sylvia brustad (Foto: TV 2)

Hjerneskadd av vaksine

Eilert ble hjerneskadd av trippelvaksinen. Men Folkehelsa registrerte ikke hans skade som en bivirkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at TV 2 sendte dokumentaren om Eilert og farens kamp mot norske myndigheter sier Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad at hun krever en redegjørelse fra Folkehelseinstituttet i trippelvaksinesaken.

- Det som har skjedd, er tragisk for de som er rammet. Det føler jeg behov for å si. Så vil jeg be Folkehelseinstituttet om å komme med en redegjørelse til meg om hva som skjedde, og jeg tror allerede nå vi kan konstatere at prosedyrene for hvordan dette foregikk på 80-tallet, nok ikke var de aller beste, sier Brustad til TV 2.

vaksinekomplikasjoner (Foto: TV 2)

I løpet av 80-årene fikk Folkehelseinstituttet flere hundre bekymringsmeldinger om trippel-vaksinen. Men meldingene ble hverken fulgt opp eller videreformidlet.

I perioden 1978 til 1985 registrerte Folkehelsa 127 alvorlige bivirkninger, eller komplikasjoner, etter trippelvaksinen. Hos Legemiddelkontrollen ble det registrert fire bivirkninger i samme periode.

I tillegg ble saker der helsepersonell hadde mistanke om skyldtes trippelvaksine, kategorisert som nær krybbedød-tilfeller.

svein erik og eilert berner (Foto: Frank Melhus)

Innrømmmet sammenheng

I TV 2s dokumentar om trippelvaksinen ble historien om 25 år gamle Eilert Berner belyst. For første gang har staten erkjent at det er en sannsynlig sammenheng mellom en trippelvaksine som ble gitt på 80-tallet og hjerneskadde barn. Faren til Eilert har kjempet i en årrekke for å få innrømmelsen fra myndighetene.

29. oktober 1981 fikk Eilert sin første trippelvaksine, ved 13-tiden, på Asker helsestasjon. Få dager etter, 1. november, ble han lagt inn på Rikshospitalet etter en kraftig vaksinereaksjon. Foreldrene fant ham slapp, blek og tilsynelatende livløs i vogna si. Legene på Rikshospitalets barneklinikk konkluderte følgende: "Vi har oppfattet tilstanden som en encephalit, høyst sannsynlig på grunn av trippelvaksinasjonen to dager før".

vaksinebivirkninger (Foto: TV 2)
Men da legene til Eilert varslet Folkehelsa om mulig alvorlig bivirkning, nektet instituttet å registrere meldingen som en mulig vaksinereaksjon.

Hundrevis av bivirkninger

Samme år som Eilert ble vaksinert, registrerte Folkehelsa 12 alvorlige bivirkninger etter bruk av trippelvaksinen, og totalt 422 bivirkninger.

* 41 tilfeller med infiltrat/abcess/rubor/hevelse med feber

* 181 tilfeller med infiltrat/abcess/rubor/hevelse uten feber

* 15 tilfeller av lokale og systemiske allergiske reaksjoner med feber

* 9 tilfeller av lokale og systemiske allergiske reaksjoner uten feber

* 18 anafylaktisk sjokk-lignende reaksjoner

* 130 tilfeller av vedvarende gråting av mer enn en times varighet, samt andre adferdsforandringer (søvnighet/slapphet/uvelhet), med eller uten feber

Legemiddelkontrollen (i dag: Statens Legemiddelverk) registrerte ingen bivirkninger etter trippelvaksinen i 1981, viser tall Dokument 2 har hentet inn fra Legemiddelverkets bivirkningsdatabase.

svein erik berner (Foto: Frank Melhus)

- Ikke et demokrati verdig

Eilerts far reagerer sterkt på hvordan Folkehelsa nektet å registrere hans sønns skader som en vaksinereaksjon.

- Jeg fikk brev fra Folkehelsa, hvor jeg fikk tilsendt artikler om krybbedød og nær krybbedød. Fordi de anså dette for å ikke være en bivirkning av vaksinen i det hele tatt. De hadde da overhørt legenes konklusjoner på Rikshospitalet. De har fortidd ting de har visst om, de har holdt dokumenter unna. Dette synes jeg ikke er et demokrati verdig, sier Svein Erik Berner til TV 2.