Så ofte bør du vaske dyna

Alt av dun kan vaskes, men vasker du feil kan både dyne, pute og jakke miste varmeegenskapene sine. 

Dundyna og dunjakka er vår gode venn gjennom vintermånedene – men de skal behandles riktig for å holde på varmen.

En gang i året
Forbrukerjournalist og forfatter Elisabeth Høye er forfatter av boka Ren glede, og hun forteller at dundyner og dunputer fint kan vaskes. 

– Det er lurt å vaske dem på 60 grader, og følg vaskeanvisningen. Dyner bør du vaske en gang i året, og puter en gang i halvåret, forteller hun. 

EN GANG I ÅRET: Unngår du å vaske dyna, kan den miste luftigheten og bli kompakt. Eksperten anbefaler derfor å vaske den minst en gang i året. Foto: Colourbox.
EN GANG I ÅRET: Unngår du å vaske dyna, kan den miste luftigheten og bli kompakt. Eksperten anbefaler derfor å vaske den minst en gang i året. Foto: Colourbox.

Det er også viktig å ha en tørketrommel tilgjengelig. 

– Sammen med dunputen eller dundynen legger du et par tennisballer inni tørketrommelen. Det er for å unngå at dunen klumper seg, forklarer Høye.

Når det kommer til sommerdynen, bør den også vaskes slik at den er delikat til en ny sesong. Når du da har vasket den, bør du ikke legge den i en plastikkpose, da kan det lett oppstå fukt. Putt den heller i dynetrekk, tipser Høye.

Ikke vanlig vaskemiddel

Når man skal vaske dun bør man bruke et vaskemiddel som er beregnet til enten ull eller silke. Doseringen her bør være mindre enn en vanlig dosering. 

– Bruk ca. en spiseskje, eller en tredjedel av vanlig dosering.

Hun fraråder å bruke skyllemiddel eller tøymykner.

–  Har du allerede gjort det, vask dynen på nytt uten skyllemiddel. 

Vask dunjakka sjelden

De fleste dunjakker kan også vaskes.

– Også når man vasker dunjakken bør man også her bruke vaskemiddel for dun, og en lav dosering. Lukk glidelåsen før vask og vreng gjerne jakka før du legger den i maskinen. Også når du tørker dunjakka bør du bruke tørketrommel med tennisballer.

– Mange ødelegger jakka ved at de lar den lufttørke, det gjør at den blir klumpete og tung, sier eksperten. 

Vask heller ikke dunjakken mange ganger, prøv å hold deg til å vaske den når du tar den frem for sesongen og når du legger den bort. Prøv heller å fjerne flekker med varmt vann.

Stor nok maskin

For å vaske en vinterdyne må vaskemaskinen tåle syv kilo. Dersom maskinen din ikke er kraftig nok, finnes det et annet triks du kan bruke.

– Du kan legge den i fryseren og la den ligge der i en dag. Du kan også henge den opp ute, men sørg da for at temperaturen ligger på ca -15 til -20 grader.

Ved å fryse duna, fjerner du bakterier og midd.

– I dyner og puter blir det mye midd, men kulda tar livet av dem, sier Høye.