Hadde blodkreft som barn: Søndag slo han Hegle Svendsen og Bø

– Jeg kunne ikke drømt om å gjøre det så bra, sier Martin Femsteinevik (21).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SJUSJØEN (TV 2): Martin Femsteinevik (21) markerte seg skikkelig under helgas skiskytteråpning på Sjusjøen.

Unggutten fra Hatlestrand i Kvinnherad ble tredje beste nordmann på lørdagens sprint (9. plass totalt), og snek seg også foran stjerner som Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen på fellesstarten søndag.

Det ville vært imponerende av en førsteårs senior uansett omstendigheter – men blir ekstra imponerende med tanke på Femsteineviks helt spesielle historie.

For åtte år siden fikk han diagnosen blodkreft, og etter å ha blitt frisk fra den alvorlige sykdommen begynte han å få trøbbel med hjertet. Lille julaften i fjor ble han operert ved Haukeland Universitetssykehus.

– Jeg tror jeg er en av de 21-åringene i landet med lengst legejournal. Jeg har vært gjennom en del i livet så langt, sier Femsteinevik til TV 2.

I ungdommen konkurrerte han blant annet mot Johannes Thingnes Bø før han ble syk. Stryningen – som allerede har etablert seg i verdenstoppen – er imponert over hvordan Femsteinevik har kjempet seg fram etter all motgangen.

– Han var veldig lovende, så fikk han blodkreft og var ute noen år, men ble heldigvis frisk. I fjor var han på juniorlandslaget, og nå kommer han hit som førsteårs senior og knuser til med 9. plass. Det er imponerende, sier Thingnes Bø.

Emil Hegle Svendsen – som etter en tid med sykdom gikk inn til en beskjeden 24. plass på fellesstarten – ser få begrensninger for Femsteinevik.

– Jeg så ham på sprinten i går, og da så han kjempebra ut. Han gikk dritbra på ski. Jeg tror det kan være en mann for framtida. Historien hans er imponerende i seg selv, og jeg tror han kan bli kjempebra i tillegg. Det gjør det enda mer imponerende, sier han.

Ole Einar Bjørndalen gikk sammen med 21-åringen inn til siste stående skyting.

– Han virker sprek i sporet. Det er fantastisk at han har kommet tilbake så sterkt.
Hovedpersonen selv sier helga har vært over all forventning.

– Jeg var veldig fornøyd og overrasket med sprinten. Jeg startet først av alle, og følte jeg hadde gjort det helt greit, men jeg hadde to bom. Da tenkte jeg at topp 40 ville være veldig bra, så at det skulle holde til niendeplass var veldig overraskende. Jeg er godt fornøyd med dagen i dag også (21. plass etter fire bom), men merket at det går fort nok når de aller beste tar i, sier Femsteinevik.

Målet hans denne sesongen er å gå IBU-cup, altså det nest høyeste nivået under verdenscup. På sikt er han klar på at VM, OL og verdenscupdeltakelse på fast basis skal være innenfor rekkevidde.

– Denne helga gir veldig motivasjon, for jeg ser at det ikke er så vanvittig langt opp. Det er ikke avskrekkende, sier han.

Og har man vært gjennom det Femsteinevik har opplevd, er det kanskje ikke mye som virker avskrekkende. Fortsatt tar han blodprøver to ganger i året for å sjekke at kreften ikke er kommet tilbake.

– Det er åtte år siden jeg fikk det, og fem og et halvt år siden jeg var ferdigbehandlet. Hvis du ikke får tilbakeslag etter fem år, så er det veldig liten sannsynlighet for at det skjer. Så jeg har sett på meg selv som helt frisk de siste fire årene, sier han.

Det er imidlertid en sannhet med modifikasjoner. Når man går på cellegift og i tillegg er fysisk aktiv, er det en viss fare for at hjertet blir større. Da Femsteinevik var frisk fra blodkreften opplevde han etter hvert hjerteflimmer under konkurranser.

– Ut fra siste skyting kunne jeg plutselig ha 230 i puls, og normalt har jeg maks 196. Etter en episode i fjor sommer ble jeg sjekket på Haukeland. Enkelt forklart er det to nervebaner mellom forkammeret og hovedkammeret i hjertet, og når det gikk galt slo disse over i hverandre. Hjertet bare vibrerte veldig raskt i stedet for å pumpe. Da får ikke musklene oksygen, og du føler deg så stiv og støl som du aldri har vært. Jeg har vært med på konkurranser der jeg tapte ett minutt på 400 meter. Det var sannsynligvis mye av det samme som Jørgen Brink hadde under stafetten i 2003, de fleste kjenner vel til hvordan det stoppet opp for ham.

Femsteinevik fikk beskjed om at det ville være umulig å fortsette en idrettskarriere uten operasjon – samtidig som de ikke kunne garantere at det ville redde karrieren.

– Faren var at kirurgen i verste fall kunne svi vekk begge nervebanene, og da var det pacemaker for at hjertet skulle få beskjed om å pumpe. Da ville det vært umulig å drive med skiskyting på høyt nivå. Kirurgen sa i etterkant at han aldri hadde vært så nervøs før en operasjon, og dette var en person som hadde operert nesten daglig på Haukeland siden 2007. Han var nok ekstra nervøs med tanke på at det var en ung person, som han merket var veldig opptatt av idretten sin.

Heldigvis var operasjonen, som ble utført lille julaften i fjor, vellykket. Og nå er Femsteinevik på vei mot toppen – med en ballast de færreste av konkurrentene hans de har.

– Det er greit at en som meg har vært gjennom det. Jeg har lært mye av det, og føler at jeg tar med meg verdier som andre kanskje ikke har, sier han.