Årets fotballtalent:
– Drømmen er å vinne Champions League

Sander Svendsen (18) takker andre idretter for sitt store fotballtalent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sander Svendsen (Molde) møtte tøff konkurranse i finalen av Årets fotballtalent, men til slutt vant han med 36 prosent av stemmene. Rafik Zekhnini tok andreplassen (33 prosent), mens Kristoffer Ajer kom på tredjeplass (31 prosent). 

– Jeg setter veldig stor pris på dette. Det gir meg masse motivasjon for å jobbe videre, sier 18-åringen, som nå kan kalle seg årets fotballtalent 2015.

– Han har ekstreme ferdigheter, både i nærteknikk og avslutninger. Han kan nå veldig langt, sier trener Ole Gunnar Solskjær.

Gir pengene til turn og ski

Sander Svendsen kom til finalen etter å ha slått ut Johanne Fridlund (Vålerenga) og Sondre Rossbach (Odd) i delfinale 1. Stortalentet fikk da 50 000 kroner som han skulle gi til klubben som hadde betydd mest for egen utvikling.

Den gangen gikk pengene til Molde FK, den eneste klubben han har spilt for i fotballkarrieren. Denne gangen går pengene til andre klubber. Og andre idretter.

– Jeg ønsker å dele opp pengene mellom to idrettslag som har betydd mye for meg og utviklingen min. Jeg drev med både ski og turn da jeg var yngre og vil derfor gi 25 000 til Molde Turnforening og 25 000 til MOI (Molde og Omegn Idrettsforening), sier Svendsen.

– På hvilke måter har disse idrettene og idrettslagene hjulpet deg?

– Jeg føler jeg har fått mye igjen for å ha drevet med andre idretter. Turn ga meg smidighet, balanse og et godt grunnlag for å unngå skader. Ski har gitt mye av det samme, men også løpskapasitet.

En sterk sesong

Svendsen debuterte for Molde i Tippeligaen 9. mai 2013 som 15-åring.

I fjor ble han tidenes yngste seriemester etter at han spilte tolv kamper i Tippeligaen for Molde.

Fasiten etter endt Tippeliga-sesong er 20 kamper fra start, seks innhopp, åtte mål og tre målgivende pasninger. Ikke verst for en 18-åring.

– Hva er ambisjonene for fremtiden?

– Den store drømmen min er å spille for et topplag i Europa og å vinne Champions League i fremtiden. Det er det jeg jobber for hver dag.

Veien dit er imidlertid lang.

– Jeg må bli bedre på mye, veldig mye, for å nå dit. Jeg må bli bedre på det jeg allerede er god på og mye bedre på det jeg ikke er fullt så god på. Jeg er innstilt på å jobbe hardt for å komme dit, sier han.

– Enorm kompetanse i boksen

Molde-spissen ble av The Guardian nevnt blant de største talentene i 97-generasjonen i Europa, og har, sammen med sin yngre bror Tobias, hospitert i den nederlandske storklubben Ajax.

– Han er er en smart spiller som også er svært teknisk god på små flater, sa juryformann Nils Johan Sembs da Molde-talentet ble nominert til prisen.

TV 2s fotball-ekspert Ole Martin Årst ga Sander Svendsen følgende skussmål:

– Sander Svendsen er virkelig i ferd med å slå gjennom i Tippeligaen, og mye av årsaken til det er hans enorme kompetanse i motstanderens 16-meter. Han er veldig god til å observere og posisjonere seg, og skaffe seg gode vilkår. Best av alt er han til å avslutte; teknikken, balansen, å treffe mål nesten hver eneste gang. Fortsetter Sander den gode utviklingen skal det bli veldig spennende å følge ham i årene fremover.

Om kåringen:

Årets fotballtalent er et samarbeidsprosjekt mellom Statoil, Norges Fotballforbund og TV 2. Kandidatene plukkes ut av en jury i Norges Fotballforbund bestående av Nils Johan Semb, Nils Lexerød og Leif Gunnar Smerud, og vinneren kåres av TV 2s brukere.

Finalistene ble stemt frem gjennom tre delfinaler vår, sommer og høst 2015. Vinnerne av delfinalene ble premiert med 50.000 kroner fra Statoil Morgendagens helter som de donerte til klubben(e) som talentet mener har hatt mest betydning for egen utvikling. De øvrige kandidatene fikk 25.000 kroner hver til samme formål.

Sander Svendsen (Molde), Kristoffer Ajer (Start) og Rafik Zekhnini (Odd) ble stemt som vinnere i de tre delfinalene. TV2.nos brukere har deretter, i form av avstemming, avgjort at Sander Svendsen er det største fotballtalentet i Norge i 2015. 

Vinnere

2015 Sander Svendsen (Molde)
2014 Martin Ødegaard (Strømsgodset)
2013 Mads Møller Dæhli (Molde)
2012 Håvard Nielsen (Vålerenga) og Caroline Graham Hansen (Stabæk)
2011 Melissa Bjånesøy (Sandviken) og Valon Berisha (Viking)
2010 Markus Henriksen (Rosenborg)