BLE INNBYTTER: Marcus Pedersen etter at han ble byttet inn i playoffkampen mot Ungarn. FOTO: REUTERS/Laszlo Balogh
BLE INNBYTTER: Marcus Pedersen etter at han ble byttet inn i playoffkampen mot Ungarn. FOTO: REUTERS/Laszlo Balogh

Høgmos skandaleuttak: Pedersen skulle startet, ble vraket i siste sekund

Nye opplysninger om de dramatiske minuttene før Høgmos skandaleuttak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 får bekreftet opplysningene fra flere kilder i landslagsmiljøet.

Etter det TV 2 erfarer var planen til Per-Mathias Høgmo å starte med spissen hele Norge ropte på, Marcus Pedersen. Dette skal ha blitt diskutert på møter gjennom kampdagen, før Høgmo plutselig ombestemte seg.

Utsatt møte

TV 2 avslørte mandag at Høgmo bestemte seg like før han ga laget til spillerne – drøye to timer før avspark i Budapest.

Spillermøtet der spillerne fikk vite laget skal også ha blitt utsatt i 10 minutter – trolig fordi landslagsledelsen fortsatt var i tvil om hvilke elleve som skulle starte skjebnekampen mot Ungarn.

Mye tyder på at Martin Ødegaard var brikken som vippet det hele. I siste liten landet Høgmo på å starte med det 16 år gamle vidunderbarnet – og Markus Henriksen ble derfor foretrukket framfor navnebror Pedersen.

Landslagsledelsen ønsker ikke å kommentere opplysningene TV 2 sitter på.

– Landslagssjefen har kommentert uttaket, skriver landslagets pressesjef Svein Graff i en SMS til TV 2.

I dagene før kampen varslet landslagssjefen pressen at han hadde «en overraskelse» og et nytt grep som skulle løfte laget ytterligere fra hjemmekampen på Ullevaal.

Ikke drillet

Startelleveren Norge mønstret i Budapest var heller ikke drillet på forhånd. Dagen etter sjokkexiten kunne TV 2 fortelle at flere spillere skal ha blitt overrasket og usikre i forkant av kampen.

– Vi brukte lang tid og forberedte oss godt. Som vi alltid gjør, svarte Per-Mathias Høgmo på flyplassen mandag.

På pressekonferansen en halvtime etter fadesen var han likevel ærlig på at han ikke traff med taktikken, som flere av landets fotballeksperter har slaktet i ettertid.

– Jeg opplevde kampledelsen som panisk. Høgmo kastet vrak på alt som fungerte i kvaliken, sa Øyvind Alsaker.

– Spesielt

TV 2s landslagsekspert, Mini, reagerte med undring da laguttaket kom.

– Som jeg sa, enten blir Høgmo genierklært eller slaktet. Det endte jo med det siste.

– Hva tenker du om at gjør om på laget og planen så seint?

– Det er spesielt. Og man kan jo lure på hvorfor denne løsninga kom opp og hvem som kom opp med den, sier Mini.

Ikke forberedt på krigen

Ingen i spillergruppa ville «kvitte seg» med Høgmo etter sammenlagttapet. Men Jo Inge Berget, som ble vraket til returoppgjøret, var tydelig på at inngangen til kampen var feil:

– Vi var ikke forberedt på krigen. Om det var feil spillere eller ikke, må du ta med Per-Mathias, sa Malmö-angriperen til TV 2.

Pedersen fikk ufrivillig hovedrollen dagen derpå. Målmaskinen i Strømsgodset innrømmer at han ble overrasket over sjefens valg.

– Det var kanskje litt rart å ikke stille med spiss. Men vi som var utpå der må ta skylda. Det var ikke bra nok – fra noen av oss, sa Pedersen.

Spillere i villrede

Også kaptein Per Ciljan Skjelbred skildret en gjeng i villrede:

– Vi må jo bare beklage overfor det norske folk. Men vi er ikke nærmere å kunne gi en forklaring. Vi satt på middagen og snakket litt etter kampen, men for det meste tror jeg vi bare satt for oss selv og tenkte på hva i all verden dette her var noe, sa landslagskapteinen dagen derpå.

– Det er nok ikke til å legge skjul på at det var en del overraskende valg. Og det er klart vi lyktes ikke med planen når vi må gjøre to bytter til pause fordi vi føler det ikke fungerer. Men alle vi som er med her er det fordi vi er gode fotballspillere som er klare for å gjøre en jobb. Det var vi som sviktet, sa midtstopper Vegard Forren til TV 2

– Det var ikke mye trening som tydet på at vi skulle stille dette laget, og derfor ble de fleste veldig overrasket. Men vi 11 som var satt til å gjøre jobben var uansett ikke gode nok. Det er lett å skylde på laguttaket, og det er lett for ekspertene å være uenig. Slik vi spilte blir det likevel for enkelt å unnskylde seg eller bortforklare prestasjonen, utdypet Molde-stopperen til Romsdals Budstikke.