Fotografen og Mia Gundersens ektemann, Marcel Leliënhof, forteller om sin bakgrunn som punker i NRK2-serien «Punx». En serie om punkens historie i Norge.

Å være seg selv

STØTTET BLITZ: Marcel Leliënhof var med å okkupere to hus. Foto: Privat
STØTTET BLITZ: Marcel Leliënhof var med å okkupere to hus. Foto: Privat

Marcel okkuperte hus, ble arrestert og havnet i slåsskamper. Men for Marcel handlet det å være punker først og fremst om å være seg selv.

– Jeg ble punker i 7. klasse. Det var en slags oppvåkning for meg. Jeg visste at jeg alltid hadde vært litt annerledes og med punken kunne jeg gå egen veier. Det var en frihet og en vekkelse, sier Leliënhof.

Som man ser på bildet i toppen av saken fikk Marcel seg rød hanekam;

– Det var litt komplisert å lage hanekam. Noen brukte sukkervann, men jeg fant heldigvis hårgelèen New Wave som gjorde at håret sto rett opp.

Ble arrestert

Men det var ikke klærne og sveisen som var det viktigste for Marcel. Det viktigste var opprøret.

– Jeg var med å okkupere hus i Baneveien i Bergen og Trondheimsveien i Oslo. Jeg bodde også litt i det okkuperte huset i Oslo, men aldri på fast basis. Det var ikke min greie.

– Og du ble arrestert?

– Ja, i forbindelse med okkupasjonen i Trondheimsveien og i forbindelse med demonstrasjoner i Tyskland og Nederland hvor punkere og nazister kom i konfrontasjoner, sier Marcel og tilføyer;

– Punkere ble ikke sett på med blide øyne av politiet, forteller han og legger til;

FELLESSKAP: Marcel fikk lov til å være seg selv blant de andre punkerne. Foto: Privat
FELLESSKAP: Marcel fikk lov til å være seg selv blant de andre punkerne. Foto: Privat

– Det var mange som mente vi ikke burde være i bylivet i det hele tatt. Jeg har havnet i slåsskamp flere ganger, men heldigvis havnet jeg aldri på sykehus.

– Ikke følge saueflokken

I ettertid er Marcel Leliënhof svært glad for at han ble punker.

– Når man er 16-17-18 år er det viktig å ha et opprør, stå for det man mener, det har jeg tatt med inn i voksenlivet.

I tillegg forteller han at punkebakgrunnen har påvirket ham som fotograf.

– Det gjorde at jeg ble interessert i subkulturer og har fulgt skinheads, rockere og Hells Angels som fotograf. Jeg synes subkulturene er en drivende kraft og baner vei for det som skjer i popkulturen. Det er mer modig å leve på kanten av en A4-tilværelse. De fleste følger saueflokken, men det er mer spennende å utfordre. Når man skal være kreativ, må man være utenfor konformiteten, avslutter Marcel Leliënhof.

LIK TV 2 Underholdning PÅ FACEBOOK