KRITISK: Thorhild Widvey i samtale med den russiske vise-sportsministeren Pavel Kolobkov. FOTO: AFP PHOTO / TOM KIMMEL
KRITISK: Thorhild Widvey i samtale med den russiske vise-sportsministeren Pavel Kolobkov. FOTO: AFP PHOTO / TOM KIMMEL

Russlands antidopingbyrå suspendert

Verdens antidopingbyrå bryter inn for å sørge for at de nødvendige testene blir gjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) har erklært det nasjonale russiske antidopingbyråets (RUSADA) arbeid for utilstrekkelig, og har derfor suspendert deres aktiviteter.

Det ble klart på WADA-konferansen i Colorado Springs.

WADA vil i samarbeid med andre internasjonale antidopingbyråer, kontinentale og innenfor de ulike sportene, og andre nasjonale byråer sørge for at testing i Russland og andre land som bryter WADAs regler blir gjennomført i tiden som kommer. 

Dermed snakker man i realiteten om en intervensjon.

Det er imidlertid RUSADA som må betale for dopingtestingen som nå skal gjennomføres.

Suspensjonen trer i kraft med umiddelbart virkning, opplyser kulturminister og styremedlem i WADA, Thorhild Widvey til NTB.

Enstemmig flertall

Et enstemmig flertall stemte for å suspendere Russland. Landet kan så lenge sanksjonen gjelder ikke være til stede på WADA-møter.

– Det som har skjedd er at Russland er erklært «non-compliance». De får ikke anledning til å møte på WADA-møter, sier Widvey til NTB.

Widvey skal ha gått foran å krevd, på vegne av Europa, at man mister møteretten med en gang det er mistanke om lovbrudd i fremtiden.

– Jeg er glad på vegne av Europa at vi fikk det igjennom. Nasjoner som jukser skal være fullstendig klar over at det er uakseptabelt, sier Widvey.

– Noe annet ville vært en komplett skandale

Suspensjonen av WADA var et absolutt minstekrav ifølge TV 2s ekspert på dopingspørsmål.

– Det er ikke veldig overraskende at antidoping Russland suspenderes. Noe annet ville vært en komplett skandale, sier Mads Kaggestad.

– Man kan ikke la et byrå som bevisst er med å sabotere arbeidet for å avsløre dopingbruk, som bidrar til å dekke et liksom-antidopingarbeid som uansett bare er et spill for galleriet, få fortsette. De går på akkord med det de skal gjøre og skjuler løgn og svindel. Med så mye vi vet om saken så har de ikke noe annet valg.

Selv om dette er en gledens dag, holder Mads Kaggestad igjen på jubelen. Han er slett ikke sikker på hvor lenge suspensjonen av antidopingbyrået og det russiske friidrettsforbundet vil bli opprettholdt.

– De kjemper jo for å få det på plass igjen. At russisk idrett skal komme innenfor det som er godtatt. Dette er bare midlertid, det kan være over om en måneds tid. Selv om man kan spørre seg hvorfor utøvere blir utestengt i flere år, mens systemer som har gjort slike ting plutselig kan være tilbake. Det er mye storpolitikk i dette. Slik er verden, sier Kaggestad.

WADA har investert mye penger i å bygge opp det russiske antidopingbyrået. Antidoping Norge har gått inn med 1,5 millioner kroner for å bidra.

Dette er bare blitt misbrukt.

– De har bare tatt imot og bare latet som de har i hensikt til å bruke. Det er skammelig. Det er null tillit til det russiske antidopingarbeidet, slår Kaggestad fast.

Flere lider samme skjebne

Også Andorra, Israel, Argentina, Bolivia og Ukraina har fått samme dom som Russland.

Stormakter som Brasil, Belgia, Frankrike, Hellas, Mexico og Spania har fått en advarsel og er satt på en liste over land WADA holder ekstra øye med når det kommer til overholdelse av reglene.

De har fått en frist til 18. mars 2016 med å overholde kravene.

Avgjørelsen kommer på bakteppet av den enorme russiske dopingskandalen som gjorde at nasjonen ble suspendert fra all internasjonal friidrett.