SLO UT MED HENDENE: Petter Northug etter å ha vunnet VM-stafetten i 2013. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SLO UT MED HENDENE: Petter Northug etter å ha vunnet VM-stafetten i 2013. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Northug-rival mister verdenscupåpningen etter mystisk sykdom

Calle Halfvarsson går ikke i Kuusamo neste helg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det gjør 26-åringen helt klart i et intervju med svenske Expressen.

Halfvarsson har ikke kunne trene på fem uker, og har bestemt seg for at han ikke går den svenske sesongåpningen på Bruksvallarna. Verdenscupstarten i finske Kuusamo ryker også, mens også Lillehammer sannsynligvis utgår for Halfvarsson.

Om han ikke kommer seg i trening raskt står også Tour de Ski i fare.

Grunnen er det ingen som riktig vet, selv etter flere resultatløse antibotikakurer.

– Vi tror at det er en slags bihuleinfeksjon, men det er noe som er rart med den. Jeg har hatt den i nesten fem uker, men har egentlig ikke hatt noen forkjølelsessymptom. Ingen nysing, ikke vondt i halsen, ikke feber. Det bare trykker over bihulene og gir meg hodepine, spesielt når jeg anstrenger meg, sier Halfvarsson til avisen.

26-åringen var den beste svenske langrennsløperen på herresiden i fjor og endte på femteplass i verdenscupen sammenlagt.

Dueller med Northug

Halfvarsson har ved flere anledninger operert som ankermann på det svenske stafettlaget, og har dermed naturlig blitt en konkurrent til Petter Northug, som også har yppet til ordkrig dem to i mellom.

I en verdenscupstafett i 2011 pekte Northug nese til Halfvarsson etter å ha vunnet. Foranledningen var at svensken før løpet hadde uttalt at han var raskere enn Mosvik-Ekspressen.

I VM-stafetten i 2013 slo Northug ut med hendene etter å ha nullet Halvfarssons rykk i siste bakken og gikk i mål til gull. Også i årets VM-stafett tok trønderen innersvingen på erkerivalen.

– Han er "ursterk" i spurten, det vet alle, men jeg nekter å gi opp. Jeg trener så godt jeg kan for å bli bedre, så får vi se hvordan det går, sa Halfvarsson til TV 2 under et rulleskirenn på Hamar i august.

– Selv om jeg har fått mye «stryk» så må jeg tro at jeg kan ta ham. Så for meg er ikke Petter uslåelig, sier Calle Halfvarsson.

Nå slipper Northug dueller med Halfvarsson, eller kanskje det er sistnevnte som slipper å bli ydmyket, i innledningen av sesongen.

VANT VM-GULL: Petter Northug spurtslår Calle Halvfarsson under årets VM. FOTO: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
VANT VM-GULL: Petter Northug spurtslår Calle Halvfarsson under årets VM. FOTO: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND

Hadde troen på årets sesong

Duellene kunne blitt mer ubehagelig enn nordmannen hadde satt pris på, i alle fall om man tror på Halfvarsson.

– Jeg trodde jeg var på vei mot min beste sesong noensinne. Jeg har jo aldri trent så bra og hardt som i sommer, sukker Halfvarsson.

Han tar nå inspirasjon fra Johan Olsson, som var syk i store deler av oppladningen til forrige sesong. Han gikk bare åtte løp hele sesongen, men vant fem av dem – inkludert gull på 15-kilometeren i VM.

– Jeg må sikte meg inn på å gjøre noen bra enkeltløp, sier Halfvarsson.