Stor test av matbutikkenes apper

Matkontrollen har testet de fire største kjedenes apper, og det er store forskjeller.

– Vi skriver noen ganger handlelapp, handler det vi får lyst på der og da, eller så roper vi bare ned fra verandaen.

Småbarnsforeldrene Kaayne Kaalsaas (27) og Anniken Thue (27) har en Rema 1000-butikk i bygget sitt. Apper har liten plass i deres hverdag. Her er det god gammeldags roping fra verandaen og penn og papir som gjelder. Paret har matbloggen Nasjonalgastro sammen. Matinteressen og deres manglende erfaring med middagsapper gjorde dem til et naturlig valg for å teste butikkjedenes apper. Kan en app erstatte handlevanene til disse to?

Småbarnsforeldrene Kaayne Kaalsaas og Anniken Thue testet ut mobilapper til matvarehandling. FOTO: Matkontrollen / TV 2
Småbarnsforeldrene Kaayne Kaalsaas og Anniken Thue testet ut mobilapper til matvarehandling. FOTO: Matkontrollen / TV 2

I tillegg til småbarnsfamilien blir appene testet og vurdert av to eksperter: Høyskolelektor i digital markedsføring ved Markedshøyskolen Karl Philip Lund, og forbrukerøkonom Elin Reitan. Ja, hun heter Reitan, men hun har ingen tilknytning til Rema-Reitan, så vet du det.

Høyskolelektor i digital markedsføring ved Markedshøyskolen Karl Philip Lund
Høyskolelektor i digital markedsføring ved Markedshøyskolen Karl Philip Lund
Forbrukerøkonom Elin Reitan
Forbrukerøkonom Elin Reitan

Alle skal bruke og teste appene til Kiwi, Meny, Coop og Rema 1000, og finne sin favoritt.

Familievennlige apper

Ekspertene faller for Rema 1000-appens plannleggingsfunksjon. Appen har oppskrifter og en enkel handleliste, men den skiller seg ut fordi man kan dra oppskrifter inn i en kalender.

– Den gjør det veldig enkelt å planlegge ukesmenyen og det er helt klart en fordel for da er det mulighet til å spare penger, sier Elin Reitan.

Rema 1000-appen havner likevel på andreplass fordi den har en enkel handleliste hvor man må skrive inn produkter i stedet for å trykke på produkter fra en liste.

Kiwi-appen er testens vinner, både hos familien og ekspertene. Appen er den eneste der du kan ha flere handlelister. I tillegg kan du dele handlelistene med hvem du vil, også i sanntid. Handlelisten har også en egen knapp der man kan se om det finnes billigere versjoner av produktene man har valgt.

Hos småbarnsfamilien var det spesielt oppskriftene som slo godt an. Kiwi-appen har flere kategorier av oppskrifter, blant annet en kategori som heter «Billig hverdagsmat».

– Nettavis puttet inni en app

Både ekspertene og småbarnsfamilien er enige om at Coop sin app er vanskelig å bruke. Og den fikk til sammen dårligst score.

– Det er som å sende radio på TV, sier Lund. Når man går inn på appen er det som å gå inn på Coop sin hjemmeside. Den er formet som en tilbudsavis, men den er puttet inn i en app.

Ekspertene er enige om at appen har de grunnleggende viktigste funksjonene, den har oppskrifter, oversikt over aktuelle tilbud og en handleliste man kan sende med epost.

For tilbudsjegere

Meny-appen slår godt an både hos ekspertene og hos familien. Appen har flere unike funksjoner som for eksempel at man kan scanne varer så de havner i handlelista. Appen får pluss for å ha oversikt over aktuelle tilbud. I tillegg har den en egen funksjon for Trumfkunder, man får rabattkuponger man kan bruke når man handler.

– Det er ikke alle som vil gi fra seg så mye informasjon som jo et slikt medlemskap krever, sier Reitan, og legger til at det er et klart minus at funksjonen krever medlemskap.

Ikke en app-familie

Selv om familien kåret Kiwi til sin favoritt er de usikre på om appen blir en del av deres hverdag.

– Hvis vi skal handle mye kommer vi til å bruke den, men ikke hvis vi skal handle brød og melk, sier Anniken.

Familien er enige om at roping fra verandaen og huskelister på papir er best for dem.

Matkontrollen på TV 2 torsdager klokka 20:00