GÅTT BORT: Jonah Lomu vil for alltid bli sett på som en av rugbysportens aller største. Han ble bare 40 år gammel. Foto: AFP PHOTO / FILES / GERRY PENNY
GÅTT BORT: Jonah Lomu vil for alltid bli sett på som en av rugbysportens aller største. Han ble bare 40 år gammel. Foto: AFP PHOTO / FILES / GERRY PENNY

– Han var større enn Elvis i New Zealand

En av rugbysportens aller største gikk plutselig bort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rugby-legenden Jonah Lomu er død. Han ble bare 40 år gammel.

– På vegne Lomus familie kan jeg bekrefte at Jonah Lomu døde i morges, trolig mellom 8 og 9 i morges. Familien er selvfølgelig helt knust, det samme er venner og bekjente. Familien har bedt om ro på det nåværende tidspunkt. De har det veldig vondt. Dette var totalt uventet. Jonah og familien kom tilbake fra Storbritannia i går kveld, og så dør han plutselig i morges, sier lege John Mayhew ifølge 3News.

– Større enn Elvis
Lomu regnes som en av rugbysportens aller største, og i hjemlandet New Zealand er han en av historiens største idrettsstjerner.

– Jonah Lomu var til og med større enn Elvis i New Zealand, twitret komikeren Guy Williams.

Han ble født i Auckland av foreldre fra Tonga. De flyttet hjem igjen og han tilbrakte store deler av oppveksten sin der.

Han ble den yngste som har spilt for «All Blacks», New Zealands rugbylandslag, da han debuterte 19 år og 45 dager gammel mot Frankrike i 1994.

Året etter fikk han sitt store gjennombrudd. Under VM i Sør-Afrika i 1995 scoret han sju tries for «All Blacks» på sin vei til VM-finalen.

Har VM-rekorden
Fire år senere satte han ny VM-rekord med åtte tries i løpet av turneringen, men da røk New Zealand ut i semifinalen. Men 15 tries er fremdeles VM-rekord.

Mange hevder at Lomu revolusjonerte rugbysporten og løftet interessen til der den er i dag.

Gjennom hele karrieren slet han med nefrotisk syndrom, en sjelden nyresykdom. Dette gjorde at han gikk glipp av store deler av VM i 1997.

I 2002 gjorde sykdommen at han måtte legge opp.

Nyretransplantasjon i 2004
Han gikk jevnlig til dialyse til han fikk en nyretransplantasjon i 2004. Nyren fikk han fra den newzealandske radiopersonligheten Grant Kereama.

Lomu prøvde å gjøre comeback på rugbybanen, men kom aldri tilbake for «All Blacks».

I 2011 holdt han på å dø etter å ha deltatt i åpningsseremonien til VM. Det viste seg at kroppen hans hadde avvist den nye nyren.

Han var i kø for en ny nyretransplantasjon da han døde.

Han etterlater seg sin kone Nadene og to unge sønner.

– Det er med stor sorg jeg hører at Jonah Lomu helt uventet gikk bort i morges. Hele nasjonens tanker er med familien hans, skriver New Zealands statsminister på Twitter.