Landslaget sju millioner kroner dyrere under Høgmo enn under Drillo

– Utgiftene har økt uten at kvaliteten har gjort det samme, mener TV 2s fotballekspert. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): Resultatregnskapet til Norges fotballforbund forteller at forbundet brukte i overkant av 26 millioner kroner på herrelandslaget i 2014. 

Sammenlignet med 2012, da Drillo satt i sjefsstolen, brukte forbundet kun 18, 742 millioner kroner på landslaget. Her inngår reise, opphold, troppskostnader, lønn og drift.

Nesten 7 millioner kroner mindre. 

Regnskapet for 2015 er ikke tilgjengelig, men følge Generalsekretær Kjetil Siem har landslaget kostet omtrent 22 millioner kroner det siste året. 

På spørsmål om årsakene til at landslaget var nesten 7 millioner kronere å drifte i 2014 sammenlignet med 2012, mener Siem at det er helt naturlig. 

– Vi har økt inntektene på det samme produktet. Vi har økt sponsor- og publikumsinntekter. Man må forstå at utgifter og inntekter henger sammen, sier generalsekretæren. 

Nesten dobbelt støtteapparat

TV 2 har regnet seg frem til hvilke funksjoner Høgmo har i støtteapparatet sitt, og har kommet frem til denne listen på 18 personer:

Jarl Torske (assistenttrener)
Martin Foyston (assistenttrener/analyse)
Frode Grodås (keepertrener)
Sigurd Rushfeldt (spisstrener)
Jorid Degerstrøm (medisinsk ansvarlig/lege)
Thomas T. Ødegaard (manuellterapeut)
Leif Arne Lystad (manuellterapeut)
Are Hokstad (administrativ leder)
Svein Graff (medieansvarlig)
Erling Engebråten (markedsansvarlig)
Jan Åge Fjørtoft (internasjonal rådgiver)
Geir Ellefsen (sikkerhetssjef)
Simon Day (utstyrsansvarlig)
Helge Bjørke (assisterende utstyransvarlig)
Nils Johan Semb (toppfotballsjef)
Jordi Gonzales (fysisk trener)
Anne Marte Pensgaard (mentaltrener)
Kenneth Wilsgård (videoanalyse)

Etter en telefon til tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen ble flere funksjoner raskt strøket, og kun ti personer gjenstod. 

Dette er funksjonene som Drillo ikke hadde i sitt støtteapparat:

  • Assistenttrener 2/analyse
  • Spisstrener
  • Manuellterapeut 2
  • Markedsansvarlig
  • Internasjonal rådgiver
  • Assisterende utstyrsansvarlig
  • Mentaltrener
  • Videoanalyse-sjef

– Har aldri vært flere i støtteapparatet

En annen post i regnskapet er også interessant. 

NFF kjøper varer og tjenester fra Idrettens Helsesenter. Det står utdypet at; «Kjøpstransaksjoner med idrettens Helsesenter AS knytter seg i hovedsak til kjøp av tjenester knyttet til medisinsk støtteapparat landslag.»

Dermed kan det også bety utgifter i forbindelse med innleid helsepersonell tilknyttet herrelandslaget, uten at TV 2 har fått bekreftet dette. Her har utgiftene økt betydelig de siste årene, faktisk med hele 5,7 millioner kroner fra Drillo til Høgmo. 

  • 2012 = 1,2 millioner kroner i utgifter til Idrettens Helsesenter
  • 2014 = 6,9 millioner kroner i utgifter til Idrettens Helsesenter

TV 2s fotballekspert, Mini, forteller at han telte 22 personer i støtteapparatet da landslaget var på treningsleir i Marbella i mars.

– Jeg har registrert at når Per-Mathias tok over så har støtteapparatet økt betraktelig. Det har aldri før vært så mange personer i apparatet, men resultatene har definitivt ikke blitt bedre, sier Mini tydelig. 

– Blir det rett og slett for mange kokker, for mye søl?

– Når man ser på en trening og alle folkene som er utpå der, så lurer du på hvordan alle skal få bidratt utpå der. Så jeg er ganske sikker på at du nok ikke hadde trengt så mange folk på samlingene, sier han. 

– De som roper på at det er for mange folk rundt, har kanskje aldri trent et landslag, sier generalsekretær Kjetil Siem til TV 2.

– Du kan jo si at det er patetisk at man henger seg opp i det, men man kan også forstå at spørsmålet blir stilt.  

Generalsekretær Kjetil Siem forklarer den økte pengebruken med at det er lave kostnader sammenlignet med andre nasjoner i Europa. Den forklaringen kjøper ikke Mini. 

– Jeg liker ikke den forklaringen. Det er helt andre summer det er snakk om i de andre landene også inntektsmessig, men så kan du si at dersom vi hadde kommet til EM nå og fått hundre millioner kroner inn, så er det vel ingen som hadde brydd seg. Men de kom ikke til EM, understreker han.