Krekars 32 år gamle svigersønn (innfelt) ble pågrepet av britisk politi etter en italiensk arrestordre. FOTO: MONTASJE: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX / ITALIENSK POLITI
Krekars 32 år gamle svigersønn (innfelt) ble pågrepet av britisk politi etter en italiensk arrestordre. FOTO: MONTASJE: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX / ITALIENSK POLITI

Samtalene med svigerfar ble avlyttet:
Krekars svigersønn pågrepet i antiterroraksjon

Britisk politi pågrep mulla Krekars svigersønn i italiensk antiterroraksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mulla Krekars svigersønn (32) er blant de fire mennene som britisk politi pågrep i den koordinerte politiaksjonen i forrige uke.

32-åringen, med norsk oppholdstillatelse, er en av de pågrepne som Krekar hadde kontakt med i fengselet etter at PST pågrep mullaen i mars 2012, ifølge italiensk politi.

Samtalene han senere hadde med Krekar på besøksrommet i Kongsvinger fengsel, ble avlyttet. 

To andre italiensk politi mener Krekar hadde kontakt med i fengselet, er en 38 år gammel kurder fra Fredrikstad og en 42-åring fra Drammen. De er blant de 17 som ble pågrepet etter at italiensk politi utstedte en arrestordre i «den største anti-terroroperasjonen i Europa på 20 år»

Italiensk politi har med FBIs hjelp identifisert 32-åringens Paltalk-konto, og hans kontaktinformasjon sto ifølge etterforskerne på en Krekar-nettside for pengeinnsamlinger til martyrer og fengslede islamister. 

Hodza Eldin og Abdul Rahman Nauroz FOTO: ITALIENSK POLITI / ITALIENSK POLITI
Hodza Eldin og Abdul Rahman Nauroz FOTO: ITALIENSK POLITI / ITALIENSK POLITI

Allerede mens straffesaken om truslene mot Erna Solberg og flere kurdere pågikk i Oslo tingrett, og mulla Krekar ledet en demonstrasjon i Oslo sentrum, overvåket politiet nettverket, viser etterforskningsmaterialet TV 2 har fått tilgang til.

Invitert av Krekar

27. februar 2012 tok Krekars angivelige hovedmann kontakt med den 38 år gamle kurderen fra Fredrikstad, for å fortelle at han var på vei til Norge, ifølge italiensk politi. I telefonsamtalen fortalte Abdul Rahman Nauroz, som noen dager senere ble avbildet sammen med Krekar foran Stortinget, at Krekar hadde invitert ham. 

Nauroz og 38-åringen skal ha kommet inn på en tidligere samtale, der 38-åringen på Paltalk angivelig ba Nauroz skaffe til veie to pistoler og en radio.

En måned senere, dagen etter at Oslo tingrett dømmer ham til fem års fengsel, pågripes Krekar av PST. Samme dag snakker Nauroz med en i nettverket om gisselplanene for å få mullaen fri: Flere «brødre» kan slå til mot en vestlig ambassade og ta ansatte som gisler.

– Jeg diskuterte dette med en gruppe i Norge, sier Nauroz ifølge dokumentene.

Deretter har Nauroz flere samtaler om hvor de skal slå til: Målene som blir nevnt er utenriksstasjoner i Iran, Bagdad eller et annet arabisk land. Nauroz foreslår også en aksjon mot en britisk ambassade og kidnapping av en ambassadør.

I en skypesamtale 10. april 2012 sier Nauroz at han står til disposisjon og er klar til å adlyde dersom noe skjer med mulla Krekar.

– Det finnes menn som kan gjøre Norge til et nytt Libanon. Det vil være eksplosjoner og de kan frakte missiler til Norge.

Ifølge italiensk politi videreformidlet 42-åringen fra Drammen beskjeder fra Krekar i fengselet. I en Paltalk-samtale som ble overvåket i mai 2012 fortalte 42-åringen Nauroz at han hadde besøkt Krekar, som ba Nauroz om å etablere en «hemmelig komité» – en sovende celle i Nederland.