Terrorekspert Helge Lurås (innfelt) mener avlysningen av kampen mellom Belgia og Spania viser at terrorismen har effekt. AFP PHOTO / BELGA / BRUNO FAHY
Terrorekspert Helge Lurås (innfelt) mener avlysningen av kampen mellom Belgia og Spania viser at terrorismen har effekt. AFP PHOTO / BELGA / BRUNO FAHY

Terrorekspert: – En seier for terroristene

Terrorekspert Helge Lurås mener avlysningen av kampen mellom Belgia og Spania viser at terrorisme fungerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sent mandag kveld ble det klart at kampen mellom Belgia og Spania er avlyst på anmodning fra den belgiske regjeringen.

To av verdens aller beste landslag skulle egentlig møtes til treningskamp tirsdag i Brussel, men den økende terrortrusselen i Europa har satt en stopper for det prestisjefylte oppgjøret.

Helge Lurås, leder for SISA (Senter for internasjonal og strategisk analyse) og terrorekspert, mener dette kan sees på som en seier for terroristene.

– Dette er en seier for terroristene. Det viser jo at terror virker, og det er helt klart at den terroren vi så i Paris har hatt en veldig stor effekt. Både politisk sett og med tanke på menneskers trygghetsfølelse, sier Lurås.

– Det kan kanskje oppfattes som en overreaksjon. Hvis det er terrorister som venter på å gjennomføre en aksjon så finnes det nok av mål i Brussel. Man stopper ikke terror ved å avlyse en fotballkamp. Samtidig så er en fotballkamp på et stadion med mange tilskuere et veldig attraktivt mål, så jeg forstår at belgiske myndigheter ikke vil utsette seg for kritikken som hadde kommet hvis det hadde skjedd noe, sier han.

– Men et fotballstadion er et sted det er mulig å kontrollere en del ting. Det har man sett med for eksempel fotballpøbler og andre bråkmakere. Selvmordsbomberen utenfor stadion i Paris kom ikke inn. Så det er lettere steder for terrorister å gjennomføre angrep, legger han til.

England - Frankrike går som normalt

Samtidig som kampen i Brussel skulle vært spilt møter også England Frankrike i London, en kamp fotballforbundene har valgt å gjennomføre som planlagt. 

Lurås, som tidligere har jobbet for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Forsvaret, NATO og FN, mener det hadde vært en stor overreaksjon å avlyse alle idrettsarrangementer og påpeker at trusselbildet i Storbritannia for øyeblikket er annerledes enn i Belgia.

– Terrorangrepet i Paris har veldig tette forbindelser til Belgia og Brussel, så det er en litt annen situasjon i Storbritannia og London. Hvis man stengte ned i London også så ville det vært på bakgrunn av at man har konkret informasjon om at et angrep er nært forestående, sier Lurås.

– Det ville vært et helt unødvendig og en veldig drastisk reaksjon å stenge alle idrettsarrangement i Europa. Det ville vært en stor overreaksjon. Statistisk sett er det små muligheter for å komme ut for et terrorangrep, selv om antallet terroraksjoner kanskje vil gå opp i tiden fremover, sier han.

Se England - Frankrike på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo kl. 21.